Eurostat: România la coada UE, numai 23% din utilizatori cumpără online

România este țara UE cu cea mai mică proporție de utilizatori care efectuează cumpărături online, potrivit datelor oficiale.

Cumpărăturile online devin din ce în ce mai răspândite în Uniunea Europeană (UE), deoarece consumatorii apreciază avantajele acestei proceduri.

Printre acestea, posibilitatea de a face cumpărături oricând și oriunde, acces la o gamă mai largă de produse și posibilitatea de a compara cu ușurință prețurile.

Astăzi, procedura denumită Cyber ​​Monday este deosebit de populară pentru cumpărătorii care caută niște chilipiruri online bune.

În rândul persoanelor din UE care au utilizat Internetul în 2016, anul anterior anchetei din 2017, un procentaj de 68% erau cumpărători online, comparativ cu 50% în 2007, informează un comunicat Eurostat.

Privind cifrele pentru statele membre ale UE, cele mai mari proporții de utilizatori de Internet care au cumpărat online în anul precedent au fost în Regatul Unit (86%), Suedia (84%), Danemarca, Germania, Luxemburg și Olanda (toate cu 82%).

România se află la coada Uniunii Europene din acest punct de vedere, cu un nivel de 23%, fiind întrecută și de Bulgaria (27%).

În ultimii 10 ani, numărul de cumpărători online din UE a crescut pentru toate grupele de vârstă, dar mai ales pentru tinerii utilizatori de internet în vârstă de 16-24 de ani (de la 44% în 2007 la 71% în 2017).

În anul 2017, cele mai mari cote de cumpărători online au fost înregistrate în Olanda (90%), Suedia (89%) și Regatul Unit (88%) în rândul utilizatorilor de internet cu vârste între 16 și 24 de ani. De asemenea, Marea Britanie a avut cea mai mare pondere a cumpărătorilor online în vârstă de 65-74 ani (75%).

Deși România și Bulgaria se află pe ultimele locuri la răspândirea cumpărăturilor pe Internet, aceste două țări oferă cel mai mare spațiu de creștere, la comerțul online, cât și la cel tradițional.

Există suficient loc pentru ca mai multe concepte să continue să înflorească în condițiile unei creșteri solide a vânzărilor de retail cu 4,9% pe an sau 71,5 miliarde de euro până în 2022 in Europa Centrală și de Est (ECE). Aceste piețe pot coexista pe termen mediu, potrivit Survival of the fittest, cel mai recent raport al companiei de consultanță imobiliară Colliers International.

Articolul precedentStatul se împrumută mai puternic decât populația. Românul cheltuie lei, dar tezaurizează valută
Articolul următorBulgaria ne-a depășit și la încasările la bugetul de stat