Că România duce lipsă de infrastructură este cât se poate de evident. Fiecare guvern a promis că va face mai mult decât precedentul în acest domeniu, doar ca la final să se dovedească a fi promisiuni deșarte.
Dar pentru a da impresia că se preocupă, se preocupă de fazele premergătoare demarării investițiilor, adică a construcțiilor efective. Ultima ispravă de acest gen o reprezintă autostrada Comarnic-Brașov, proiect aflat în derulare cu finanțare de la Banca Mondială.
Guvernul a anunțat vineri că a renunțat la înțelegerea cu Banca Mondială pentru construcția tronsonului de autostradă Comarnic – Brașov prin vocea ministrului Transporturilor, Lucian Șova, în favoarea unui parteneriat public-privat.
Înțelegerea cu BM consta în contractarea unui împrumut de 35 milioane de euro de la BM pentru asistență tehnică, revizuirea studiilor geotehnice și proiectarea autostrăzii. Prin planul actual, toate aceasta ar urma să fie incluse în PPP, dar fără a mai avea garanția pe care o acorda BM, instituție specializată în realizarea de astfel de proiecte complexe.
Ar fi a patra încercare de acest tip, din 2002, după alte trei eșuate. De fapt se încearcă o nouă amânare, pentru că banii de investiții se duc pentru acoperirea cheltuielilor sociale. Pentru a nu recunoaște acest aspect, ministrul Transporturilor a venit cu explicație halucinantă: “este o rețea de autostrăzi minunată în Occident. De ce au venit multinaționalele aici? Pentru că sunt salarii mici. Când o să avem autostrăzi, o să avem salarii mari. Tot vor pleca. Către alte zone fără autostrăzi, dar cu salarii mici”, a spus Șova în ședința Comisiei de Transporturi din Camera Deputaților.
Pentru a mai drege cât de cât busuiocul, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a încercat să-și susțină colegul din guvern:
„Într-un proiect nu e importantă sursa de finanţare, este important să faci acel proiect, iar guvernul, prin Ministerul de Finanţe, să aleagă cea mai facilă, utilă, ieftină sursă de finanţare. A fost o discuţie cu cei de la Ministerul Transporturilor. Dânşii (n.r. ministerul Transporturilor) au găsit o variantă mai rapidă de a face lucrurile să se întâmple pe acest sector Comarnic – Braşov. Nu este importantă partea de finanţare, este importantă calea de a implementa un astfel de proiect”, a declarat, sâmbătă, Eugen Teodorivici, ministrul Finanţelor, la Constanţa.
Acesta a mai spus că ministerul de Finanţe este singurul care trebuie să discute cu un finanţator. „Nu este niciun fel de discuţie, scandal. Banca are regulile sale ca finanţator, care poate nu sunt aceleaşi cu cele pe care un parteneriat public privat le impune”, a afirmat Teodorovici.
În cadrul înțelegerii originale cu Banca Mondială, un element central era revizuirea documentațiilor existente și a Studiului de Fezabilitate căruia îi lipsesc elemente esențiale ce țin de studii geotehnice. Având în vedere complexitatea proiectului – o autostradă prin munți, cu zeci de viaducte, tuneluri și poduri – un Studiu de Fezabilitate competent realizat este o condiție esențială. Acum, însă, cum înțelegerea cu Banca Mondială a picat, revizuirea Studiului de Fezabilitate revine în discuție.
Este foarte greu de înțeles pe ce se bazează guvernul când schimbă iar proiectul autostrăzii, însă este posibil ca ministrul Transporturilor să fi dat explicația reală, că fără infrastructură, România este atractivă datorită salariilor mici.
Comments are closed.