Banca Centrală Europeană, în ședința de politică monetară de joi, a păstrat nivelul actual al dobânzii pentru euro și a anunțat că intenționează în continuare să limiteze până la dispariție a achiziționării de obligațiuni până la sfârșitul anului și să lase loc pentru o creștere a ratei dobânzii în decursul anului viitor, chiar și pe fondul unor semnale crescânde că economia zonei euro are de suferit ca urmare a presiunilor la nivel mondial.
Instituția de la Frankfurt a declarat că va cumpăra lunar obligațiuni în valoare de doar 15 miliarde de euro până în decembrie, cu o decizie finală de finaliza programul în funcție de informațiile primite până atunci. Factorii de decidenți au reiterat faptul că nivelul dobânzii pentru moneda unică va rămâne la nivelul actual „cel puțin până în vara anului 2019”.
Nivelul dobânzii pentru Euro, sursa: tradingeconomics.com
În cadrul conferinței de presă ce a urmat ședinței de politică monetară, Președintele BCE, Mario Draghi a declarat că deși tendințele inflaționiste sunt minore, până la finele anului situația se va schimba.
„În timp ce indicatorii de inflație au rămas, în general, la valori mici, acestea au crescut de la minimele înregistrate în trecut. În perspectivă, inflația de bază este așteptată să crească spre sfârșitul anului și să crească în continuare pe termen mediu”, a spus el.
Draghi a adăugat că presiunea inflaționistă nu va fi un fenomen temporar, ci va avea o durată lungă de viață deoarece creșterile salariale nu au un caracter temporar.
„Factorii economici continuă să ne susțină încrederea în convergența inflației către ținta propusă și va fi menținută chiar și după o lichidare treptată a achizițiilor nete de active”, a adăugat Draghi.
În ceea ce privește situația din Italia, Draghi a declarat, joi, că nu are „o bulă de cristal” în ceea ce privește nivelul costurilor de împrumut ale Italiei, dar se așteaptă ca Bruxelles-ul și Roma să ajungă la un acord.
„Aceste obligațiuni se află în portofoliile băncilor și, astfel, pot dăuna poziția de capital a băncilor, dar sunt încă încrezător că se va ajunge la un acord”, a mai spus el.
„O cale prin care politicienii italieni pot ajuta băncile ar fi să „reducă tonul” și să nu mai pună la îndoială cadrul constituțional al monedei euro”, a concluzionat Draghi.
Graficul zilnic al cotației EURUSD, sursa: tradingeconomics.com
Controversele pe tema alcătuirii bugetului Italiei, incertitudinile privind Brexit-ul dar și cele ce țin de evoluția politică din Germania au pus presiune, în perioada recentă, pe cotația monedei unice în raport cu dolarul.
Comments are closed.