Banca Mondială ne atrage atenția că Pilonul II funcționează bine și contribuie la dezvoltarea piețelor financiare, astfel că nu trebuie reformat.
„Credem că Pilonul II de pensii merge bine, iar opinia noastră este: dacă nu este stricat, nu-l reparaţi! De ce să reformezi un sistem care merge bine? Sunt alte lucruri care trebuie reparate, dar nu este cazul să reformaţi ceva ce pare că merge bine”, a afirmat Tatiana Proskuryakova, manager de ţară pentru România şi Ungaria al Băncii Mondiale, potrivit Agerpres.
Ea a arătat că existenţa Pilonului II este benefică şi pentru dezvoltarea pieţelor financiare, întrucât fondurile de pensii investesc în aceste sectoare.
În urmă cu două săptămâni, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat că nu va fi suspendată contribuţia la Pilonul II de pensii, dar că, în urma unei discuţii cu factorii implicaţi, la finalul lunii iunie – începutul lunii iulie, va fi prezentat un proiect nou în domeniu.
Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a lansat o campanie de informare a publicului, în special a celor peste șapte milioane de cetățeni care contribuie la Pilonul II de pensii pentru a explica care sunt avantajele unui fond de pensii, real, care funcționează pe principiul unui fond de investiții cu randament sigur.
„Am realizat că prezența noastră în spațiul public a fost mult prea timidă în ultimii 10 ani, motiv pentru care și educația financiară a marii majorității a populației în ceea ce privește sistemul de pensii private este absolut insuficientă”, a declarat, pentru Realitateafinanciară.net, președintele APAPR, Radu Crăciun.
Campania de informare se axează pe explicarea modului în care sunt administrați banii participanților la Pilonul II pornind de la transparență și de la faptul că sumele acumulate aparțin în totalitate titularului de cont (spre deosebire de pensiile de stat unde plata se face direct din contribuțiile celor care se află în activitate).
Președintele Klaus Iohannis a spus recent că este „o veste foarte proastă” intenția Guvernului de a transforma Pilonul II de pensii, într-o opțiune, adăugând că acesta este începutul sfârșitului pentru Pilonul II.
Totodată, președintele a mai spus că guvernanții vor găsi metode care să-i determine pe oameni să renunțe să mai cotizeze la acesta. Iohannis a mai afirmat că PSD trebuie să vină cu clarificări şi cu o argumentaţie clară de ce vrea să transforme Pilonul II în ceva opţiona: “Ceea ce mă îngrijorează şi îi îngrijorează pe români este că PSD vine cu astfel de decizii fără o analiză, fără o motivaţie, fără o argumentaţie”.
Comments are closed.