Sumele de bani trimise în țările natale de cei care lucrează în străinătate vor scădea anul acesta mai puţin decât se estima anterior, însă vestea proastă este că vor continua să scadă şi în 2021, prognozează Banca Mondială, potrivit Bloomberg. Analiza este extrem de îngrijorătoare pentru România, țară care în 2018 s-a aflat pe locul doi în Europa la capitolul bani trimiși din străinătate, cu aproape 3 miliarde de euro.
Conform unui raport publicat joi, remitenţele către ţările cu venituri mici şi medii vor scădea cu 7,2% în 2020, până la 508 miliarde dolari. Estimarea este substanțial mai bună decât cea din aprilie, când pe fondul primului val COVID și a blocării activității în numeroase țări europene, Banca Mondială miza pe un declin de 19,7%.
Explicația ar fi că a crescut procentul imigranților care, obligați de restricțiile de circulație, au făcut transferuri online sau au acceseze sistemele de transfer de numerar în ţările în care lucrează.
Vestea proastă este că, față de raportul din aprilie, când se estima revenirea pe creștere a trimiterilor de bani încă din 2021, noua analiză a Băncii Mondiale prefigurează o nouă scădere de 7,5% a remitențelor, până la 470 miliarde dolari. În aprilie, era prognozată o revenire de 5,6%.
Europa ar urma să fie cea mai afectată de acest fenomen, cu o diminuare a trimiterilor de bani din străinătate de 16%, în timp ce pentru Asia de Est estimarea este de minus 11%.
În 2018, România s-a plasat pe locul 2 în topul european al soldului remitentelor, depășind Polonia. Pe primul loc a fost Portugalia, care a avut un plus de puțin peste 3 miliarde de euro.
Statisticile arată că din cei suma de 2.97 de miliarde de euro trimisă de românii din străinătate în țara, peste 2.66 miliarde provin din țări din UE, iar peste 300 de milioane de euro din afară EU.
Banii trimiși familiilor din țara se investesc în case sau afaceri. Conform datelor furnizate de consulate și ambasade, peste hotare lucrează aproximativ 3.7 milioane de români.
Remitențele sunt o sursă vitală de finanţare externă pentru ţările cu venituri mici şi medii, cu un nivel care a atins un nivel record de 548 miliarde dolari anul trecut, mai mare decât investiţiile străine directe de 543 miliarde dolari şi asistenţa externă pentru dezvoltare în valoare de aproximativ 166 miliarde dolari.