Avertisment important de la Palatul Cotroceni legat de măsurile fiscal-bugetare din planul austerității pregătit deja de Guvern și ce va fi adoptat prin asumarea răspunderii în Parlament, în ultima săptămână din luna septembrie.
Avertismentul legat de reforma sistemului fiscal din România și scăderea creșterii economice vine de la cel mai înalt nivel, de la Palatul Cotroceni.
VINERI, 22 SEPTEMBRIE 2023, 10:21
SURSĂ: Realitatea.netAUTOR: REALITATEA.NETASCULTĂ ARTICOLULSHARE
Acest fruct arde 1,5 kg peste noapte! În fiecare dimineață!
Avertismentul legat de reforma sistemului fiscal din România și scăderea creșterii economice vine de la cel mai înalt nivel, de la Palatul Cotroceni.
Cosmin Marinescu, consilierul prezidențial pe probleme de politici economice și sociale, atenționează asupra riscurilor și vulnerabilităților cu care se confruntă țara noastră, în contextul planului austerității anunțat deja de Guvern. Cosmin Marinescu
„Prognozele actuale indică și pentru România o decelerare a creșterii economice în 2023. (…)
România se confruntă cu riscuri și vulnerabilități structurale ale cadrului fiscal-bugetar, acumulate în timp, la care se adaugă și posibile efecte de contagiune economică în plan european și regional, deși contextul economic actual nu este comparabil cu criza financiară din 2009-2010, atunci când România a apelat la asistența Fondului Monetar Internațional. (…)
Statul trebuie să fie primul care să treacă prin filtrul disciplinei și al raționalității, pentru ca economiile bugetare să aibă impact nu doar ca cifre în buget, ci și ca exigență în utilizarea cu chibzuință a banilor publici, ca responsabilitate majoră de bună guvernare. (…)
Datele recente arată că presiunile inflaționiste sunt în continuare active. În august inflația a stagnat, la același nivel de 9,4% precum în iulie, în ciuda măsurilor guvernului de plafonare a adaosurilor comerciale la anumite produse alimentare.
România și-a asumat, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, reforme structurale importante, investiții de anvergură, obiective clare privind reducerea evaziunii fiscale, îmbunătățirea guvernanței întreprinderilor de stat, digitalizarea și modernizarea administrației publice – pentru a ține astfel pasul cu vremurile. (…)
În planul veniturilor bugetare, trebuie să recunoaștem că, de-a lungul anilor, sistemul fiscal a fost continuu ciopârțit, prin tot felul de intervenții punctuale de relaxare fiscală, prin favoruri și excepții acordate unor activități și sectoare, sau prin mutarea poverii fiscale de la un segment de contribuabili la altul.
Toate acestea generează inechități și frustrări în mediul antreprenorial, dar și oportunități de evaziune fiscală, șubrezind astfel și principiul cotei unice de impozitare, care a asigurat competitivitate fiscală și atractivitate investițională pentru România.