Marea Britanie resimte efectele propriei decizii de ieșire din UE: numărul angajaților din țările ECE, printre care și România, au scăzut puternic în primul trimestru.
Numărul lucrătorilor proveninți de pe continent a înregistrat un declin în primul trimestru, pentru prima dată din 2010.
„Recrutările întâmpină tot mai multe dificultăți, fapt care se datorează în parte disponibilității reduse a lucrătorilor migranți din UE”, au declarat surse apropiate Băncii Angliei, potrivit Bloomberg.
Banca Angliei clamează, într-un raport, pierderea lucrătorilor din Uniunea Europeană, avertizând că firmele britanice se confruntă cu un deficit de forță de muncă în creștere
Comentariile pe acest subiect exprimă îngrijorări cu privire la efectul pe care îl are Brexit-ul asupra unor sectoare precum industriile hotelieră și alimentară, care se bazează în mare măsură pe lucrătorii din UE. Datele publicate marți au arătat că numărul lucrătorilor din UE care lucrează în Marea Britanie a scăzut în primul trimestru, pentru prima dată din 2010.
Declinul se datorează în întregime unei scăderi record de 91.000 de joburi în rândul persoanelor din cele opt țări estice (Polonia, Ungaria, Cehia Slovacia, România, Bulgaria, Croația, Slovenia).
Raportul Băncii Angliei oferă, de asemenea, o imagine de ansamblu asupra economiei. Potrivit documentului, piața forței de muncă a continuat să crească, în ciuda ninsorilor puternice din martie, contribuind la „o încetinire accentuată” a cheltuielilor de consum.
Intențiile de angajare s-au concentrat în fabricație, iar creșterile salariale la nivelul întregii economii sunt acum centrate în jurul valorii de 3% – ceva mai mult decât în 2017. Bonusurile mai mari sunt destinate menținerii personalului cu „competențe cheie”, care reflectă preocupările privind disponibilitatea lucrătorilor migranți.
Proporția europenilor care solicită locuri de muncă în Marea Britanie a scăzut după referendumul soldat cu Brexit, au spus reprezentanții grupului SPP, care operează magazine alimentare în aeroporturi și stații de mijloace de transport.
Grupul SSP, care exploatează piețele alimentare și băuturi în aeroporturi și stații, declară că a scăzut proporția europenilor care solicită locuri de muncă în Regatul Unit de la referendumul Brexit.
„Nu e o cădere uriașă, dar am observat o schimbare”, a spus Kate Swann, directorul executive al grupului, într-un interviu telephonic.
„Cu siguranță vom găsi o modalitate de a gestiona această situație. Dacă văd tendința ca fiind una continuă? Cred că va trebui să mai așteptăm și să vedem ce se va mai întâmpla”, a adăugat Swann.
Comments are closed.