Un studiu al Fondului Monetar Internaţional indică investițiile eficiente în infrastructurile publice pentru o pârghie de redresare economică robustă în urma crizei generate de pandemia de COVID-19, potrivit unei informări a Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).
Analiza instituției financiare arată că, în medie, țările irosesc aproape o treime din banii investiți în infrastructură ca urmare a ineficienței. În cazul țărilor emergente, categorie din care face parte România, procentul de ineficiență a cheltuielilor în infrastructură ajunge la 34%, în timp ce în țările emergente este de 50%, iar în cele dezvoltate de 15%. Estimarea FMI că, în orice dintre situații, pierderile s-au putea reduce la jumătate printr-o guvernanță mai bună a proiectelor de infrastructură.
Astfel, după cum susţin experţii FMI, sunt necesare practici inovative pentru depășirea acestor probleme, cum ar fi: controlul corupției; administrarea și reducerea riscurilor fiscale, integrarea etapelor de planificare și bugetare; și aplicarea de practici solide în ciclul de investiții publice, inclusiv în etapa de selectare a constructorilor.
Alți factori care pot îmbunătății guvernanța proiectelor de infrastructură sunt importanța menținerii și administrării activelor de infrastructură și construirea rezilienței împotriva schimbărilor climatice. Nu este suficient să existe proiecte bine concepute, ci trebuie acordată atenție și funcționării eficiente în practică, mai notează FMI, potrivit ASF.