Leul se aşează într-o zonă de echilibru în noul context, fără oscilaţii mari, a declarat luni, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României, Dan Suciu.

Suciu a afirmat că moneda națională își va găsi relativ repede un echilibru, cu condiția să nu apară DERAPAJE în privinţa politicilor publice, cum ar fi majorări nesustenabile de pensii sau salarii.

„Leul se aşează într-o zonă de echilibru în noul context, fără oscilaţii mari. Astăzi (luni – N.R.) am avut o depreciere de 0,1%, iar de la începutul anului undeva spre 1,6%, ceea ce, chiar dacă pare contraintuitiv de vreme ce consemnăm un maxim istoric, arată o evoluţie relativ stabilă, mai ales în situaţia complicată din punct de vedere economic, în care forintul s-a depreciat cu 8,8%, iar zlotul polonez cu 4,5% pentru a înţelege ce s-a întâmplat în regiune. Dacă nu vor apărea derapaje în privinţa politicilor publice care să ducă la cheltuieli suplimentare de negestionat prin majorări nesusţinute de pensii sau salarii, leul îşi va găsi un echilibru relativ rapid. Dacă aceste presiuni legate de cheltuieli continuă, riscul creşte odată cu ele”, a explicat Suciu.

Euro a atins, luni, un nou maxim istoric în raport cu moneda națională, de 4,8552 lei/euro. Pe piaţa interbancară, moneda naţională s-a tranzacţionat între 4,8507 şi 4,8582 de lei pentru un euro.

 

Articolul precedentAnaliză FMI: Investițiile eficiente în infrastructură pot asigura redresarea în urma crizei economice
Articolul următorRomânii au cumpărat mai mult şi au ales segmente inferioare de preţ în primul semestru