Activitatea fabricilor din Germania a încetinit în mod neașteptat în luna iulie, oferind mai multe dovezi că retorica extrem de agresivă pe parte comercială a președintelui Donald Trump afectează încrederea în economie.
Biroul Federal de Statistică al Germaniei a raportat, joi, valoarea comenzilor industriale aferentă lunii iulie, în scădere cu 0,9% față de luna precedentă. Estimările din piață, conform Reuters, indicau o creștere cu 1,8%.
Graficul comenzilor către fabricile din Germania, sursa: tradingeconomics.com
Principala frână a fost o scădere a comenzilor din străinătate, care au scăzut cu 3,4% în perioada iunie-iulie. Comenzile din afara zonei euro pentru bunurile germane au scăzut cu 4,0%. De aici rezultă cât se poate de limpede influența negativă asupra activității comerciale internaționale cauzată de inițiativele lui Trump în privința liberului schimb.
Trump a dat ca exemplu în criticile sale exporturile germane, argumentând că acestea beneficiază de un euro în mod artificial scăzut și că acționează ca o frână pentru producția internă din SUA. Președintele american a amenințat cu tarife vamale în creștere pentru sectorul auto, extrem de important în economia Germaniei.
Institutul Ifo pentru Cercetare Economică și-a majorat previziunile de creștere economică pentru Germania de la 1,8 la 1,9 la sută, menționând o primă jumătate a anului ceva mai puternică decât se aștepta inițial.
Ifo a mai adăugat că produsul intern brut al Germaniei va fi în mare măsură determinat de consumul privat în următorii doi ani și va fi susținut de „creșterea ocupării forței de muncă și creșterea puternică a veniturilor”.
Aceeași situație, de reducere a comenzilor, valabilă și în Statele Unite
Tot joi, același indicator, dar de această dată valabil pentru Statele Unite, a inregistrat o scădere cu 0,8% în iulie față de luna precedentă, în comparație cu un declin anticipat de participanții la piață ceva mai mic, de doar 0,6%.
Graficul comenzilor către fabricile din SUA, sursa: tradingeconomics.com
A fost cea mai puternică scădere a comenzilor industriale din ianuarie, în principal din cauza cererii reduse de echipamente de transport (-5,2% față de 2% în iunie), în special aeronave și piese civile (-35,4% vs 1,3%), 34,4% față de 19,8%). Comenzile au scăzut și în cazul produselor metalice prelucrate (-0,3% față de -0,6%), precum și al echipamentelor electrice, aparatelor și componentelor (-0,2% față de 1,5%).
Indicele reprezentativ al pieței de capital din Germania, DAX30, a închis sesiunea de tranzacționare la 11.955 de puncte, în scădere cu 0,71%, în timp ce Wall-Street-ul se tranzacționa, de asemenea, în teritoriu negativ, tras în jos preponderent de sectorul de tehnologie.
Comments are closed.