Falimentul City Insurance a provocat scumpirea preţurilor RCA şi diminuarea comisioanelor de intermediere, ceea ce practic înseamnă creșterea riscului de accident cu autori necunoscuți sau neasigurați, arată Centrul de Consultanţă şi Parteneriat în Asigurări.
Potrivit asociației, un fenomen deja vizibil este diminuarea, până la dispariție, a comisioanelor acordate brokerilor care încheie polițe RCA cu acei clienţii din categoriile de risc ridicat.
Este vorba de „activităţile de taxi, rent a car, transport internaţional de mărfuri, proprietarii de autovehicule persoane fizice cu vârsta mai mică de 25 – 27 de ani, sau poliţe cu valabilitatea mai mică de 6 luni, pentru care comisioanele tind către 0 (zeRCAro)”, susţin reprezentanţii asociaţiei.
Dacă acestui fenomen i se adaugă și scumpirea polițelor, efectul cumulativ va fi reducerea numărului de polițe RCA și creșterea daunelor cu autori necunoscuți sau neasigurați.
„Toate aceste modificări intervenite după scoaterea de pe piaţă a societăţii City Insurance SA vor conduce inevitabil la scăderea veniturilor companiilor de brokeraj, dar considerăm că viitorul în intermedierea asigurărilor aparţine celor mici şi rapizi, care se adaptează repede”, se precizează în comunicat.
Membrii CCPA susțin că asigurători ar fi decis, deliberat, să micșoreze comisioanele și să ca ar dori ca „brokerii să nu mai fie menţionaţi ca intermediari nici pe poliţa RCA care urmează să fie intermediată”.
Asociaţia Centrul de Consultanţă şi Parteneriat în Asigurare activează din 2018 ca o asociaţie profesională a brokerilor de asigurare, şi cuprinde 11 companii, reprezentând interesele companiilor de brokeraj cu prezenţă locală şi regională.