Pensiile vor crește cu minim 6%, alocațiile se vor majora cu 20% în 2022, a anunțat, luni, ministrului Muncii, Raluca Turcan. Aceste creșteri, a afirmat ministrul, reprezintă  un efort realist şi sustenabil din punct de vedere bugetar.

„Un efort realist şi sustenabil bugetar pentru anul viitor înseamnă: creşterea alocaţiilor cu 20% de la 1 ianuarie, deci un plus de aproximativ 350 de milioane lei lunar, suplimentar peste cheltuiala de anul acesta; de asemenea, pensiile vor fi indexate cu minimum 6%, intenţia fiind ca această creştere să fie mai mare; vom menţine direcţia de creştere a salariului minim prin dialog cu partenerii sociali”, a precizat Raluca Turcan.

Ministrul interimar al Muncii a recunoscut că oamenii au nevoie de sprijin, în condițiile în care presiunea creşterii preţurilor este majoră, dar Guvernul trebuie să păstreze echilibrul bugetar, pentru că doar prin păstrarea acestuia se asigură o bază reală pentru creşterea veniturilor.

„Costul cheltuielilor cu pensii, salarii şi asistenţă socială este de peste 90% din total venituri fiscale ale statului. Toate solicitările PSD de majorări ar presupune pentru anul 2022 încă 16 de miliarde de lei în plus faţă de 133 de miliarde de acum. De unde am putea aloca aceşti bani? Din investiţii? Am arunca în aer singurul motor real de creştere economică! Singurul răspuns credibil este din cheltuirea atentă a fiecărui leu public sau euro intrat în ţară. Asta presupune: reforma pensiilor, reforma salarizării, asistenţa socială ţintită, atragerea banilor din PNRR şi exerciţiul financiar european viitor”, a precizat Turcan.

Articolul precedentAlertă pe piața RCA. Falimentul City Insurance a majorat tarifele, dar și riscul de accident neasigurat
Articolul următorRomânii au devenit mai economi, dar nu știu să pună bani deoparte