România a avut 8 ani consecutive de creștere economică, dar numărul companiilor cu afaceri de peste 1 milion de euro rămâne foarte mic.
„În pofida celui de-al 8-lea an de creștere economică constantă în România, avem un dezechilibru evident față de vecinii noștri în capacitatea de a dezvolta companii românești care trec de pragul de 1 milion de euro și care se dezvoltă sustenabil”, a spus Ioana Arsenie, membră a think-tank-ului INACO – Iniţiativa pentru Competitivitate, expert în consultanţă strategică şi financiară.
„Majoritatea afacerilor se găsesc în situația de blocaj, respectiv de incapacitate de dezvoltare și profitabilitate. Dacă analizăm performanța economică raportată la numărul de companii care depășesc pragul cifrei de afaceri de 1 milion de euro, România este la jumătate față de Ungaria și Polonia”, a arătat Arsenie.
România are doar 1.370 de firme cu cifra de afaceri de peste 1 milion de euro la milionul de locuitori, față de 2.722 de firme în Ungaria sau 2.670 de firme în Polonia la milionul de locuitori în anul 2017.
Ungaria are o populație de circa 10 milioane de locuitori, pe jumătate cât România, iar Polonia – circa 38 milioane, aproape dublu față de noi.
În acest context, antreprenorii și managerii își pun de multe ori întrebarea – cum generez o cifră de afaceri mai mare și mai mult profit pentru compania mea?
Ioana Arsenie propune o nouă abordare, centrată pe întrebarea – cum putem să creăm (mai mult) profit pentru clienții noștri?.
„În momentul în care avem răspunsuri la această întrebare și decidem să lucrăm continuu astfel, tot ceea ce înseamnă relația cu clienții actuali, abordarea de noi clienți sau argumentele vânzării sunt diferite și te situează la un alt nivel, superior aceluia de furnizor de servicii sau bunuri”, a afirmat reprezentanta INACO.
„Această nouă abordare înseamnă cunoașterea în profunzime a afacerii clientului și înțelegerea a ceea ce se află dincolo de prețul la care se uită atent directorul său de achiziții. În această situație, o relație umană puternică, alături de o analiză riguroasă periodică a relației de afaceri, a indicatorilor de performanță și o propunere solidă pentru viitor decid profitabilitatea ta cu acel client în etapa următoare”, a explicat Arsenie.
Comunitatea de profesionişti INACO are ca scop creşterea competitivităţii, atât pentru firmele active care tind la saltul cifrei proprii de afaceri la peste un milion de euro, cât şi pentru startup-uri, prin programul „Primii paşi în antreprenoriat”, dezvoltat în cadrul braţului ICOTI – Iniţiativa pentru Competitivitatea Tinerilor.
Comments are closed.