Liberalizarea pieței de energie a provocat un dezmăț al scumpirilor, comparabil cu ceea ce s-a întâmplat în România la începutul anilor „90, a afirmat consilierul de strategie în cadrul Băncii Naţionale, Adrian Vasilescu. În replică, șeful Consiliului Concurenței, a declarat la Realitatea Plus că la nivelul instituției există unele suspiciuni, pentru că energia s-a scumpit disproporțional de mult față de rata medie a inflației pe alte categorii de produse și bunuri.

„Acum (…) este un fel de dezmăţ. Producătorii şi furnizorii cred că le-a venit lor momentul să îşi umple buzunarele, să îşi umple conturile. Au ridicat prețul, au ridicat inflația, pentru că o majorare de 16%, din ianuarie până în iulie va încărca rata inflație până în ianuarie anul viitor, când vom scăpa de această povară. Ar trebui să intervină Consiliul Concurenței, trebuie să facă verificările, pentru că nimeni nu poate constata eventuale nereguli pe piața energiei în afara ce Cons. Concurenței”, a declarat Adrian Vasilescu la Realitatea PLUS.

Ipoteza că pe piața energiei s-au produs lucruri prin care au fost prejudiciați consumatorii este luată în calcul și de Consiliul Concurenței, a declarat la Realitatea Plus șeful instituției.

„Avem și noi suspiciunile noastre, pornind chiar de la faptul că nu avem o problemă generală legată de inflației in România, la alimente sunt creșteri care nu stârnesc îngrijorarea, energia este singura care s-a scumpit atât de mult. Tocmai de aceea ne uităm atent la cei din piața energiei, în special la migrația clienților. (…) Avem suspiciunile noastre legate de blocarea sau îngreunarea migrației clienților, fie prin birocrație excesivă, fie prin ofertele înșelătoare, care le promit facilități pe termen scurt. De asemenea,  verificăm și dacă unele companii respectă regula de a suporta din propriile fonduri extinderile de rețele, nu din banii consumatorilor,”, a declarat Chirițoiu, într-o intervenție la Realitatea Plus.

Potrivit unei analize făcute de site-ul E-nergia.ro, noile oferte de piață pentru energia electrică sunt majorate cu cel puțin 8%, dar unele ajung chiar și la 48%.

Articolul precedentClaudiu Năsui dorește neimpozitarea salariilor mici. Ironii pe seama PNL
Articolul următorBanca Mondială: România a ieșit din grupul țărilor cu venituri mari. Românii câștigă mai puțin