Românii sunt cei mai atașați europeni de ideea de proprietate. 96% dintre noi deținem casa în care trăim, mai mult decât oricare alt popor. După noi, alte popoare estice, cu instinct puternic de proprietate: slovacii (92% proprietari) și ungurii (91% proprietari).

https://ec.europa.eu/eurostat/cache/digpub/housing/bloc-1a.html?lang=en

Cel mai puțin sunt atașați de proprietate nemții, doar jumătate dintre ei deținând casa unde locuiesc, cealaltă jumătate fiind chiriași. Vecinii acestora , Austriecii (55% proprietari) și danezii (59% proprietari) îi urmează îndeaproape. 64% dintre francezi își dețin locuința, 43% dintre elevțieni, 75% dintre spanioli și 85% dintre polonezi.

46% dintre europeni locuisc în apartamente și 53% în case individuale. Cel mai mare procent de case îl găsim în Irlanda (92%). La noi fix două treimi dintre români locuisc într-o casă individuală, mult mai puțini decât în Ungaria (73%), dar mai mult decât la polonezi (56%).

Când vine vorba de mărimea locuinței, românii sunt ultimii din Europa cu doar 1,1 camere/locuitor, polonezii fiind la 1,2 camere/locuitor și ungurii la 1,5 camere/locuitor

 https://ec.europa.eu/eurostat/cache/digpub/housing/bloc-1b.html?lang=en

Suntem a șaptea cea mai înghesuită populație , cu 2,6 persoane/gospodărie

10% dintre români locuiesc în case cu acoperișul incorect păstrat (curge apa prin acoperiș), dar media europeană este de 15%:

Cu doar 43% din media UE, costurile de întreținere sunt pe locul 3 în Uniune, ca ieftinătate:

A

A șasea parte din venitul disponibil la noi merge către întreținere, sub media europeană de 20%:

Doar 2,4% dintre români investesc în locuințe, de două ori și jumătate mai puțin decât media europeană:

Mai reținem că povara întreținerii este de nepermis pentru 5,5% dintre orășenii de la noi și pentru 8,1% dintre sătenii de la noi, cam la jumătate față de ponderile respective în media UE:

Articolul precedentAdrian Vasilescu (BNR): Prin scumpirile anunțate, cei din industria alimentară vor să facă PROFIT MURDAR
Articolul următorFacturi la energie duble în ianuarie