Uniunea Europeană se pregătește să introducă taxe vamale pentru bunuri de 20 miliarde de dolari importate de SUA dacă Washingtonul își va pune în aplicare planul de a crește taxele vamale pentru mașinile importate din Europa, a declarat comisarul pentru comeț, Cecilia Malmstrom, chiar înainte de întâlnirea pe care șeful Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, o va avea cu președintele SUA, Donald Trump.
Malmstrom îl însoțește la Washington pe președintele CE în încercarea de a opri administrația Trump să extindă tarifele vamale de la produsele de oțel și aluminiu la mașini și componente auto.
„Sperăm că nu se va ajunge până acolo și că o să găsim o soluție. În caz contrar, Comisia Europeană pregătește o listă destul de lungă cu multe mărfuri americane. Ar fi vorba de aproximativ 20 de miliarde de dolari „, a declarat Malmstrom miercuri, pentru ziarul suedez Dagens Nyheter.
Ca răspuns la măsurile protecționiste pentru importul de produse siderurgice, UE a majorat taxele vamale pentru importuri din SUA care totalizează 2,8 miliarde euro, printre care se numără whiskey și motociclete, companiile respective având sediile în state care l-au susținut pe Trump în campania electorală.
De data aceasta, Malmstrom a spus că următoare rundă de taxe penalizatoare nu va mai viza anumite state federale din SUA.
„Nu, acum sunt produse mai generale, cum ar fi produse agricole, mașini, produse de înaltă tehnologie și alte bunuri”, a spus ea.
Comisia a informat săptămâna trecută țările membre UE cu privire la eventualele reacții ale blocului, afirmând că, teoretic, s-ar putea ajunge la 9 miliarde de euro pentru mărfurile din S.U.A., potrivit surselor UE.
Cu toate acestea, unii diplomați UE au declarat că, de asemenea, Comisia dorește să dubleze această sumă la nivelul pe care Malmstrom îl sugerează.
O propunere formală va veni numai după ce Departamentul de Comerț al SUA va fi finalizat ancheta în privința importurilor de autoturisme care ar amenința securitatea națională. Termenul limită al raportului este februarie 2019, dar este așteptat ca să fie publicat până la sfârșitul lunii august sau începutul lunii septembrie.
Optimism moderat
Comisia Europeană, care gestionează politica comercială în numele celor 28 de membri ai UE, a insistat că Juncker încearcă să deschidă un dialog cu Trump, nefiind vorba neapărat de negocieri.
Oficialii ai UE au subliniat de asemenea ideea că Juncker va prezenta părții americane o ofertă comercială nouă.
Comisarul responsabil cu bugetul UE, Guenther Oettinger a sugerat că europenii sunt dispuși să discute reducerea mutuală a taxelor vamale dacă Washingtonul renunță la tarifele protecționiste pentru importrile de produse metalurgice.
El a spus într-un interviu la postul de televiziune Deutschlandfunk că ambele părți încearcă să ajungă la un acord SUA-UE asemănător Partneriatului Translantic de Comerț și Investiții (TIIP) dar la scară redusă. TTIP, care fusese parafat de administrația Obama, a fost revocat după victoria în alegeri a lui Donald Trump în 2016.
Încrederea oamenilor de afaceri din Germania, cel mai mare exportator de automobile din UE, s-a redus în iulie, arată ultimele sondaje, pe fondul temerilor că un război comercial nu este exclus.
Trump a scris marți pe Twitter că UE va ngocia un acord comercial. „Am o idee pentru ei. Împreună, SUA și UE să renunțe la toate tarifele, barierele și subvențiile! Așa am avea în final ceea ce numim Piață Liberă și Comerț Corect! Sper că o vor face, noi suntem gata – dar ei nu” a scris Trump.
Malmstrom a dat de înțeles că nu se aștepta la progrese foarte mari. „Practic, sunt o persoană optimistă, dar referitor la aceste discuții sunt de un optimism moderat. Dar întotdeauna merită să încerci”, a declarat ea pe ziarul sudez.
Ea a adăugat că nu crede că propunerea SUA de a renunța la tarife, bariere și subvenții a fost serioasă, subliniind faptul că SUA are legi, cum ar fi Buy American Act, protejând industriile sale și politicile agricole care îi susțin pe proprii fermieri.
„Am încercat mai demult în negocierile TTIP să facem ca Statele Unite să relaxeze aceste legi”, a spus Malmstrom. „Era imposibil. Nu au dat înapoi un milimetru.
Comments are closed.