Berat Albayrak, ginerele lui Erdogan

Turcia acordă credite de 4,3 miliarde dolari pentru stimularea economiei. Anunțul a fost făcut de ginerele lui Erdogan, Berat Albayrak, cel care deține portofoliul Finanțelor în Turcia.

 

Un număr de 12 bănci din Turcia vor oferi companiilor un pachet de credite cu o valoare totală de 25 miliarde lire (4,31 miliarde dolari), care vor fi garantate de Trezorerie, a anunţat miercuri Asociaţia băncilor din Turcia (TBB), transmite Reuters.

Acest pachet de credite reprezintă cel mai recent efort al autorităţilor de la Ankara de a stimula economia. Graţie noilor credite se intenţionează încurajarea creditării după criza de anul trecut care a făcut ca lira să piardă 30% din valoare şi a aruncat economia în recesiune.

Creditele, care vor avea dobânzi variabile, vor fi oferite pe trei sau patru ani. Companiile vor putea să beneficieze de un credit de până la 50 de milioane de lire, în funcţie de veniturile lor, a precizat TBB adăugând că împrumuturile pe 36 de luni vor veni cu o dobândă de 4% peste indicele preţurilor de consum iar cele pe 48 de luni vor veni cu o dobândă de 4,5% peste indicele preţurilor de consum.

Toate împrumuturile vor beneficia de o perioadă de graţie de şase luni la rambursarea principalului iar dobânda va fi revizuită la fiecare şase luni în funcţie de evoluţia inflaţiei.

Prăbuşirea lirei a crescut costul serviciului datoriilor pentru companiile turceşti care timp de mai mulţi ani au profitat de creditele ieftine, ceea ce a condus însă la acumularea creditelor neperformante în bilanţurile băncilor.

Ministrul turc de Finanţe, Berat Albayrak, a anunţat două pachete în valoare de 4,9 miliarde dolari în ultimele luni, unul destinat sprijinirii băncilor de stat şi altul destinat salvării unor sectoare exportatoare. De asemenea, la începutul anului Berat Albayrak a anuţat alte două pachete destinat stimulării IMM-urilor.

Analiştii subliniază faptul că acest ultim pachet de credite vine chiar înaintea repetării alegerilor municipale din Istanbul, programate a avea loc în 23 iunie. „Astfel de politici funcţionează doar pe termen scurt şi nu vor furniza o creştere sustenabilă dacă nu sunt întreprinse reforme fundamentale pentru a reechilibra economia” a subliniat Piotr Matys, analist la Rabobank.

Potrivit Agerpres, Banca Centrală a Turciei a decis să menţină neschimbată dobânda de referinţă la 24% dar şi-a exprimat încrederea că inflaţia, care în luna octombrie 2018 a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani, este pe o pantă descendentă.

Articolul precedentVeste bună pentru șoferi. Guvernul a aprobat banii pentru taxa auto
Articolul următorEntuziasmul pentru aderarea la zona euro s-a risipit în Europa de Est. Dar există un avantaj