În iluzia că va putea reduce evaziunea fiscală, Ministerul Finanțelor vine cu măsuri ultimative la adresa companiilor mari, mijlocii și mici, uitând de marea evaziune a comercianților din Obor, de vânzătorii de la colțul străzii de țigări de contrabandă și, ce e mai grav, de sustragerea de la plata TVA, prin diverse artificii contabile.
Într-o postare pe Facebook (!!??) MFP a nunță că ”până la 1 septembrie 2018 contribuabilii mari sau mijlocii trebuie să aibă case de marcat cu jurnal electronic”, în caz contrar fiind pasibile de amenzi de 20.000 de lei sau chiar suspendarea activității.
Pe data de 24 mai acest an a fost aprobată Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 44/2018 potrivit căreia operatorii economici sunt obligaţi să se doteze cu aparate de marcat cu jurnal electronic, după cum urmează:
Până la 1 septembrie 2018 în loc de 1 iunie 2018, în cazul contribuabililor mari sau mijlocii;
iar în cazul contribuabililor mici până la 1 noiembrie 2018 în loc de 1 august 2018.
Termenele de 1 septembrie 2018, respectiv 1 noiembrie 2018 sunt termene finale, iar procesul de implementare a aparatelor de marcat dotate cu jurnal electronic este în plină desfășurare.
Mai marii ministerului afirmă că ”pentru reducerea evaziunii fiscale și asigurarea unui mediu concurențial corect pentru toți contribuabilii, Ministerul Finanțelor Publice va implementa la nivel național noul sistem de case de marcat”.
”În acest sens, solicităm tuturor celor implicați în acest proces să intensifice eforturile pentru finalizarea operațiunilor de avizare tehnică, fiscalizare, instalare și punere în exploatare a noilor aparate de marcat”, arată postarea MFP.
Ministerul Finanțelor a mai analizat situația din teren și a constatat că măsura este reu de aplicat imediat și se gândește la noi măsuri privind conformarea firmelor la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 44/2018.
Astfel, firmele care nu s-au încadrat în termen nu vor mai fi amendate direct, ci vor primi un plan de remediere cu un nou termen de conformare. Amenda în acest caz ajunge până la 20.000 de lei, dar atrage și suspendarea activității respectivului punct de vânzare până la dotarea cu aparatele fiscale prevăzute de lege.
Primele care trebuie să fie dotate cu noile echipamente, începând cu 1 septembrie, sunt companiile mari și mijlocii, dar procesul a decurs cu dificultate din cauza avizării târzii de către autorități a noilor modele și a înregistrării greoaie a acestora la ghișeele ANAF.
În jur de 27.000 de companii mari și mijlocii trebuie să fie dotate de la 1 septembrie cu noile imprimante fiscale sau case de marcat cu jurnal electronic, dar primele imprimante au fost avizate tehnic de autorități abia în luna august.
Ministerul Finanțelor nu vrea să amâne din nou termenele de 1 septembrie pentru firmele mari și mijlocii și de 1 noiembrie pentru cele mici, deoarece consideră că ar descuraja companiile să cumpere noile echipamente fiscale. Pe de altă parte, autoritățile nu pot amenda un număr foarte mare de firme dacă vina pentru întârziere este în destul de mare măsură și a autorităților. Conform Legii prevenirii, o firmă va primi doar un avertisment, împreună cu un plan de remediere înmânat de inspector. În termen de maximum 10 zile de la data expirării termenului de remediere, autoritatea publică trebuie să reia controlul și să verifice dacă problemele semnalate au fost remediate.
Comments are closed.