Piețele de capital europene au închis în creștere ultima sesiune a săptămânii, pe fondul atenuării riscurilor politice din Italia și Spania.
Indicele milanez MIBTEL a crescut cu 1,49% la 22.109 puncte după ce președintele Sergio Mattarella a aprobat un acord al coaliției partidelor populiste Mișcarea de 5 Stele si Liga Nordului în vederea formării noului guvern. Mai puțin cunoscutul profesor Giuseppe Conte a fost învestit ca prim-ministru, astfel cea de-a treia economie a zonei euro reușind să formeze un guvern după multiple luni de convulsii politice și să evite desfășurarea de alegeri anticipate.
În Spania, indicele reprezentativ IBEX 35 a plusat cu 1,76% la 9.632 de puncte, după ce prim-ministrul spaniol Mariano Rajoy a fost demis ca urmare a unei moțiuni de cenzură, o premieră pentru Spania. Locul său va fi luat de Pedro Sanchez, liderul Partidului Socialist. Atât Sanchez cât și majoritatea parlamentară din Spania au o atitudine pro-europeană, de aici provenind detensionarea din piață.
Spre deosebire de Spania, în Italia nu putem vorbi acum decât despre evitarea alegerilor anticipate și reușita formării unui guvern. Rămân, însă, aspectele legate de caracterul eurosceptic și anti-Bruxelles al celor doua partide care formează coaliția, precum și măsurile populiste prevăzute în propunerea de program de guvernare.
Astfel, putem estima că evoluțiile pe termen mediu ale piețelor din Spania vor putea fi net superioare celor din Italia.
Prin inducție, și restul indicilor vest-europeni s-au înscris pe o traiectorie pozitivă, cu DAX30 din Germania crescând cu 0,95% la 12.727 de puncte, în timp ce CAC40 din Paris s-a apreciat cu 1,24%, la 5.465 de puncte.
Totodată, moneda unică europeană, deși dolarul a primit vești bune din piața forței de muncă a Statelor Unite, a reușit să se păstreze la un nivel destul de ridicat al perioadei foarte recente, paritatea euro-dolar tranzacționându-se la 1,1670 pe final de săptămână.
Comments are closed.