Românii, la fel ca și ceilalți europeni, nu vor scăpa de suprataxarea emisiilor centralei de apartament. O decizie în acest sens ar putea fi luată mai rapid, la nivel comunitar, decât cea care interzice montarea instalațiilor de apartament.
”La momentul de față, chiar dacă există discuții în sensul acesta, nu există vreun act oficial, nici la nivelul UE, nici la nivelul României care să stabilească o interdicție propriu-zisă a montării centralelor pe gaze naturale în apartamente sau în imobile”, a declarat Dumitru Chisăliţă, președintele Asociaţiei Energia Inteligentă, la DC News.
Același discuții sunt legate și de taxarea supliemtară ce se va aplica celor care au deja centrale indisvuduale.
„În ceea ce privește această taxare suplimentară, este un program al Uniunii Europene, se numește Fit for 55, care presupune ca în perioada următoare, deci în intervalul 2025-2030, să se treacă la taxarea emisiilor de dioxid de carbon, la nivelul populației sau al sectorului rezidențial, precum și la nivelul mobilității”, a declarat Chisăiță.
Și în legislația românească s-a vehiculat un proiect privind interzicerea amplasării centratelor de apartament în imobilele noi, potrivit Realitatea Financiară.
Propunerea a stârnit polemici, pentru că ar duce la scumpirea prețului de achiziție al unei locuințe noi, chiar dacă, pe parcurs, investiția s-ar recupera din consumul mai mic.
Izbucnirea războiuiul din Ucraina și criza energetică provocată de acesta a făcut însă ca multe state europene să amâne deciziile legate de suprataxarea poluării provocate de centrale.