Cotațiile gazelor naturale cu livrare în luna următoare au atins cel mai scăzut nivel din ultimul an și jumătate. Chiar și așa, cotațiile sunt aproape duble față de nivelurile obișnuite pentru această perioadă a anului, de dinainte de izbucnirea crizei energetice și apoi a războiului din Ucraina.
Noile prețuri sunt cu peste 80% ma mici față de cotația maximă, atinsă în luna august 2022, când Rusia a redus livrările de gaze către Europa, potrivit Bloomberg.
Măsura a provocat, la vremea respectivă, costuri suplimentare de circa o mie de miliarde de euro pentru Europa, a afectat economiile europene și a împins inflația la cel mai ridicat nivel din ultimele decenii.
Pe fondul unei ierni relativ blânde, trendul s-a inversat, ajutând eforturile de reducere a consumului și a importurilor de gaze naturale lichefiate (GNL) din SUA și Qatar. În același timp, lipsa cererii a dat peste cap planul lui Vladimir Putin de a șantaja energetic Europa, intenție pe care a afișat-o încă din vara anului trecut, când propaganda Kremlinului difuza videoclipuri în care prezenta cum va îngheța Europa pe timpul iernii, în lipsa livrărilor Gazprom.
Analiștii se tem însă de o creștere a prețului gazelor, ca urmare a unui cumul de factori, printre care și creșterea cererii din India și China, întreruperile de aprovizionări sau vremea rece de la sfârșitul iernii.