Guvernul va amâna din nou intrarea în vigoare a prevederii care stipulează acordarea fiecărui nou-născut a 500 de euro pentru educația permanentă, din cauză că efortul bugetar de 4 miliarde lei nu poate fi suportat de la buget, scrie Profit.ro, citând din proiectul de ordonanță.

De asemenea, se va amâna până în 2021 înlocuirea actualului sistem de ajutor social pentru venitul minim garantat cu venitul pentru incluziune socială. Implementarea noului mecanism depinde de instalarea unui sistem informatic adecvat la nivelul autorităților de asistență socială, dar și pentru a nu crea probleme sociale celor „600 de familii beneficiare” se spune în proiectul de ordonață.

„Având în vedere imposibilitatea susținerii financiare (…) în privința sprijinului de 500 de euro care ar trebui acordat tuturor copiilor născuți începând cu data intrării în vigoare a legii (Legea educației naționale 1/2011, n.r.), ceea ce ar însemna plata dreptului pentru 1,7 milioane de copii născuți în această perioadă, pentru implementarea acestei măsuri fiind necesari aproximativ 4 miliarde de lei și ținând cont de necesitatea aprobării bugetului de stat pentru anul 2019 și încadrarea în limitele de deficit bugetar asumate, se impune prorogarea termenului de aplicare”, explică Guvernul.

Astfel, cupoanele sociale de 500 de euro pentru copii nu vor fi acordate până la 31 decembrie 2020, prevede proiectul de ordonanță. Legea educației a fost adoptată în 2011, cu regula ca suma de 500 de euro pentru educația copiilor să fie acordată din 2013, însă prevederea a fost amânată repetat, în fiecare an, de fiecare guvern.

La decizia de a amâna până în 2021 modificarea sistemului de acordare a ajutoarelor sociale, prin trecerea de la venitul minim garantat la venitul de incluziune socială Guvernul menționează că a adus anul acesta modificări Legii venitului minim garantat, pentru a stimula intrarea pe piața muncii a persoanelor apte de muncă din familiile care beneficiază de ajutor social, schimbări care intră în vigoare de azi, cu impact pe piața muncii estimat de anul următor.

Intrarea în vigoare a Legii din 2016 privind venitul de incluziune socială ar abroga Legea venitului minim garantat, dar ar crea probleme în aplicare, din cauza sistemului informatic inadecvat al autorităților din domeniul asistenței sociale, precum și din cauza lipsei capacității autorităților locale de a prelucra informatic date despre solicitanți și de a verifica eligibilitatea acestora. Venitul minim de incluziune ar trebui să înglobeze cele trei ajutoare de stat – subvenția pentru încălzirea locuinței, alocația pentru susținerea familiei și ajutorul social.

 

 

 

Articolul precedentProcedura de urgenţă pentru dezbaterea şi adoptarea Legii pensiilor, aprobată de Senat
Articolul următor– REVISTA PRESEI – Funcţionarii statului au ajuns în fruntea salariaţilor din România

Comments are closed.