Bucureștenii vor plăti mai mult pentru deplasarea cu mijloacele de transport în comun. O călătorie cu autobuzul sau tramvaiul va costa dublu. În plus, va exista un bilet comun Metrorex-STB în valoare de 5 lei, care va permite accesul călătorilor timp de 120 de minute nu doar la metrou, în autobuze sau tramvaie, ci și pe liniile urbane, regionale și cele expres. Autoritățile spun că aceaste majorări erau necesare având în vedere că ultima actualizare a tarifelor pentru bilete STB a fost în 2004, iar în cazul metroului în 2014. Oficialii promit că încasările generate de aceste scumpiri se vor reflecta direct în condițiile de călătorie – prin investițiile pe care cele două companii le vor putea face.

 

CÂT VOR PLĂTII BUCUREȘTENII

-un abonament de 24 de ore – 8 lei
-un abonament de 72 de ore -35 de lei
-un abonament comun STB- metrou de 24 de ore – 14 lei
-un abonament comun de 7 zile – 50 de lei
-un abonament lunar la metrou/STB- 80 de lei
-un abonament anual STB/metrou – 700 de lei

Noile bilete pentru transportul în comun din București au un design diferit față de cel cunoscut până acum, culorile predominante fiind roșu și alb. Cu noile bilete se poate călători cu tramvaiul, autobuzul și metroul timp de 120 de minute. Au rămas și abonamentele nominale.

Tariful pentru o călătorie cu autobuzul sau cu tramvaiul a ajuns la 3 lei, de la 1,30 de lei. La fel costă și o călătorie cu metroul, cu 50 de bani mai mult. Metrorex oferă pentru 5 lei, călătorie și cu STB, și cu metroul.

La STB, biletul de 90 de minute sunt 3 lei, valabil, din momentul validării, pe toate mijloacele de transport de suprafață, inclusiv pe vechile linii regionale. Un bilet de 24 de ore costă 8 lei și este valabil, din momentul validării, pe toate mijloacele de transport de suprafață, inclusiv pe vechile linii regionale. Biletul de 72 de ore este 20 lei, valabil, din momentul validării, pe toate mijloacele de transport de suprafață, inclusiv pe vechile linii regionale.

CÂT costă cartelele de la metrou

– Cartela „1 călătorie” – 3 lei
– Cartela „2 călătorii” – 6 lei
– Cartela „10 călătorii” – 25 lei
– Cartela „Abonament 24 ore” – 8 lei
– Cartela „Abonament 72 ore” – 20 lei

Biletele „comune” STB-metrou: Un  bilet de 120 de minute este 5 lei, valabil, din momentul validării, pe toate mijloacele de transport de suprafață, inclusiv pe vechile linii regionale și pe metrou. Un bilet de 24 de ore costă 14 lei, valabil, din momentul validării, pe toate mijloacele de transport de suprafață, inclusiv pe vechile linii regionale și pe metrou, iar un bilet de 72 de ore – 35 lei, valabil, din momentul validării, pe toate mijloacele de transport de suprafață, inclusiv pe vechile linii regionale și pe metrou. Abonamentul comun lunar STB/METROREX este 140 de lei.

Abonamentele STB și metrou. Prețul abonamentelor a fost majorat. Un abonament lunar la tramvai și autobuz costă cu 30 de lei mai mult, în timp ce la metrou este cu 10 lei mai scump.

CÂT costă abonamentele STB. Un abonament 7 zile este 30 de lei, valabil, din momentul validării, pe toate mijloacele de transport de suprafață, inclusiv pe vechile linii regionale; un abonament lunar – 80 lei, valabil, din momentul validării, pe toate mijloacele de transport de suprafață, inclusiv pe vechile linii regionale; un abonament pe 6 luni – 400 lei, valabil, din momentul validării, pe toate mijloacele de transport de suprafață, inclusiv pe vechile linii regionale; un abonament pentr un an – 700 lei, valabil, din momentul validării, pe toate mijloacele de transport de suprafață, inclusiv pe vechile linii regionale.

Variante de abonament metrou: abonament săptămânal – 30 lei, abonament lunar cu număr nelimitat de călătorii – 80 lei, abonament 6 luni cu număr nelimitat de călătorii – 400 lei, abonament anual cu număr nelimitat de călătorii – 700 lei.

Variante de abonament combinat STB/metrou: abonament 7 zile – 50 de lei, valabil, din momentul validării, pe toate mijloacele de transport de suprafață, inclusiv pe vechile linii regionale și pe metrou; abonament lunar – 140 lei, valabil, din momentul validării, pe toate mijloacele de transport de suprafață, inclusiv pe vechile linii regionale și pe metrou; abonament 6 luni – 700 lei, valabil, din momentul validării, pe toate mijloacele de transport de suprafață, inclusiv pe vechile linii regionale și pe metrou; abonament un an – 1.200 lei, valabil, din momentul validării, pe toate mijloacele de transport de suprafață, inclusiv pe vechile linii regionale și pe metrou.

ATENȚIE! Abonamentele și cartelele vechi pot fi folosite și după data de 1 august, anunță STB și Metrorex. Cu condiția să fie valabile sau să mai aibă călătorii pe ele. Toate tipurile de bilete sau abonamente care se regăsesc în noua ofertă tarifară vor putea fi încărcate pe cardul activ.

Validatoarele care funcționează pe vehiculele tuturor celor patru operatori de transport din zona metropolitană vor recunoaște atât vechile titluri de călătorie, cât și noile bilete integrate în sistem, au anunțat cei de la STB și metrou.

Astfel, biletele de 1,30 lei vor fi validate și recunoscute de către Sistemul Automat de Taxare (SAT) ca fiind bilete de 3 lei (valabile 90 de minute pe toate liniile de suprafață). 

Abonamentele existente, din vechea ofertă, cum sunt cel de 1 zi, cel de 7 zile sau cel de 15 zile, vor fi recunoscute și convertite la abonamentul actualizat din noua ofertă tarifară, pentru aceeași perioadă de timp pentru care a fost achiziționat.

Toate titlurile vechi de călătorie, cu excepția abonamentelor pe o linie și pe două linii, vor fi recunoscute și vor fi valabile inclusiv pe liniile regionale. De exemplu, dacă un călător are un abonament urban de 72 de ore, la validarea acestuia după data de 1 august, el va beneficia de transport în cele 72 de ore, inclusiv pe liniile regionale sau expres, ceea ce vechiul abonament nu îi permitea.

Singurele titluri care vor rămâne valabile exact în forma în care au fost achiziționate vor fi abonamentele pe o linie și cele pe două linii.

Sistemul de comunicare între SAT și sistemul de validare a călătoriilor de la metrou permite călătorilor să utilizeze un singur bilet sau abonament atât pe vehiculele de suprafață, cât și la metrou, în intervalul de timp pentru care a fost achiziționat.

Călătorii trebuie să urmărească momentul când expiră termenul pentru care au fost achiziționate biletele, iar pentru a continua deplasarea, să valideze din nou sau să cumpere un nou bilet.

DE UNDE se cumpără noile BILETE STB

În toate vehiculele vor fi afișate informații despre noua ofertă tarifară, dar și despre felul cum pot fi cumpărate biletele sau abonamentele, respectiv de la centrele de vânzare, prin SMS sau prin intermediul aplicației mobile 24Pay sau plata direct la validator cu cardul bancar contactless (posibilă în prezent la toate autobuzele noi Otokar și Mercedes Hybrid, dar și pe tramvaiele liniei 41 și 1/10, existând intenția de extindere la toate vehiculele).

Pentru cei care au un cont deschis, poate fi utilizată reîncărcarea online a cardului (accesând site-ul http://online.stbsa.ro).

STB S.A. va afișa în vehicule și la centrele de vânzare toate informațiile de care călătorii au nevoie pentru a se familiariza cu noua ofertă tarifară.

ATENȚIE! Ce vor face controlorii STB în luna august

Pentru a evita confuziile și neclaritățile, în toată luna august, echipele de control ale STB SA vor desfășura activități de informare și îndrumare, acordând asistență călătorilor atât pentru utilizarea noilor bilete, cât și referitor la felul în care trebuie utilizate cele cumpărate anterior. Totodată, informațiile despre noua ofertă tarifară vor fi disponibile și prin intermediul aplicației InfoTB, mai anunță STB.

Sursa: Realitatea de Bucuresti

Articolul precedentEXCLUSIV Ilie Șerbănescu: Domnul Cîțu este premier al ipoteticii Românii
Articolul următorRealitatea.net, poziție de TOP în online-ul românesc și în luna iulie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau