13 000 de miliarde de dolari reprezintă suma datoriilor scadente în 2021 ale primelor șapte state debitoare. Toată această sumă va trebui să fie plătită înapoi creditorilor în anul care vine. Mai mult decât PIB-ul nominal al celei de-a doua economii a lumii, China.
Americanii conduc , desigur, topul marilor datorii scadente, cu incredibila sumă de 7 700 miliarde de dolari (o treime din PIB-ul țării), urmați de japonezi cu 2,9 miliarde de dolari. Deși cu o sumă mult mai modesta, China este și ea puternic încercată: 577 de miliarde de dolari trebuie să returneze anul acesta. Italia trebuie să răscumpere datorii de 433 de miliarde de dolari, Franța de 348 miliarde de dolari, iar Germania „doar 325” de miliarde de dolari. Probabil că doar o parte din aceste credite maturizate vor fi „rostogolite” dar, fie și așa, necesarul de finanțare la nivel global va fi uriaș.
În plus, toate aceste țări, puternic dependente de credite, să emită noi obligațiuni în vederea acoperirii creditelor noi, pentru finanțarea deficitelor de anul acesta. În SUA, Federal Reserve este așteptată să cumpere noi obligațiuni în valoare de aproximativ 2 000 de miliarde de dolari, iar în Europa investitorii vor avea de acoperit prin cumpărare obligațiuni de peste 130 de miliarde de euro.
Sigur că astfel de cereri imense ar trebui să genereze ș o creștere a randamentelor, de exemplu analiștii se așteaptă ca randamentul obligațiunilor americane la 10 ani să crească de la 0,93% (cât este acum) la 1,24% spre finalul anului.