Câştigul salarial mediu nominal net a scăzut în prima lună a anului cu mai mult de 6%, până la valoarea de 3.395 de lei. Cele mai mari venituri au fost în IT, iar cele mai mici în industria ospitalității, potrivit datelor publicate, vineri, de către Institutul Național de Statistică.
e mai mari câştiguri salariale nete s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (media, 8.107 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (media, 1.732 lei).
În majoritatea activităţilor economice salariile au scăzut față de luna decembrie, în general pentru că în ultima lună a anului, în mod tradițional, veniturile sunt majorate ca urmare a primelor și bonusurilor.
Potrivit INS, cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net, între 16% şi 24%, s-au înregistrat în intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), fabricarea produselor din tutun, transporturi pe apă, fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, industria metalurgică, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului.
Pe de altă parte, cele mai importante creşteri ale câştigului salarial mediu net, de 5,4%, s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (+5,4%), ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime anuale sau pentru performanţe deosebite).
În sectorul bugetar, câştigul salarial mediu net a scăzut în ianuarie, față de decembrie, în toate domeniile cheie: în sănătate şi asistenţă socială cu -2,6%, în administraţie publică cu -1,3%, iar în învăţământ cu -1,1%.
Comparativ cu luna ianuarie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 6,5%.