Românii sunt cei mai bun-platnici dintre europeni la ipoteci și chirii, dar nu și la facturile de utilități sau ratele de cumpărare.
10,4% din populația Uniunii Europene a avut, în anul 2016, întârzieri de plată la chirie, ipotecă, factura de utilități sau rata lunară de plată la achiziția unui bun, informează un comunicat publicat marți de Eurostat.
Așadar, o persoană din 10 avea datorii restante sau întârzia plățile.
La cota de populație care se află în întârziere cu plățile la ipoteci sau chirii, excluzând facturile de utilități sau plățile de cumpărare în rate, cel mai mare procent din UE a fost înregistrat și în Grecia, unde 15,3% din totalul populației avea datorii restante acest tip în 2016.
Distanța față de celelate țări este foarte mare. Pe locurile următoare se clasează Cipru (8,6%), Spania și Franța (ambele cu 5,2%), Ungaria (5,1%), Finlanda (4,9%), Italia (4,2%).
Țara UE cu cei mai bun-platnici locuitori la acest capitol este România, cu numai 0,9% din populațe având restanțe. Urmează în clasament Croația și Polonia (ambele cu 1,3%), Irlanda și Lituania (1,4% ambele), Germania (1,6%), Estonia (1,8%).
„Aceste niveluri scăzute pot fi parțial legate de procentajele mici din populație care are ipotecă sau a închiriat la prețurile pieței, indicând posibilitatea ca mulți dintre locuitori să își fi achitat integral ipoteca, ori să fi închiriat la tarife sub nivelul pieței”, afirmă în comunicat specialiștii Biroului European de statistic.
În cazul României, putem adăuga faptul că o mare parte din populație deține locuință în proprietate, astfel că volumele de ipotecări și închirieri sunt mai mici decât în alte state UE.
Comparativ cu 2008, anul când a izbucnit criza financiară mondială, procentajul din populație cu restanțe la plata ipotecilor sau chiriilor aproape s-a triplat în Grecia, de la 5,5% la 15,3%, a crescut până la mai mult decât dublu în Cipru (de la 3,4% în 2008 la 8,6% în 2016) și de asemenea în Luxemburg ( dela 1,1% la 2,7%) și Polonia (de la 0,6% la 1,3%).
Oricum, Luxemburg și Polonia se mențin la niveluri scăzute comparativ cu alte țări membre și mult sub media de 10,4%.
Analizând întreaga paletă de restanțe la plată – ipoteci, chirii, facturi, rate – observăm că tot Grecia ocupă primul loc, cu aproape jumătate din populație (47,9%) având întârzieri. Urmează în acest clasament Bulgaria (34,2%), Cipru (26,6%), Croația (26,4%).
Cele mai mici proporții se înregistrează în Germania (4,2%), Cehia (4,4%), Olanda (5,0%).
Comments are closed.