Băncile sunt nevoie să plătească, începând din 2019, așa-numita „taxă pe lăcomie”, instaurată de cuplul Dragnea-Teodorovici, iar cuantumul taxelor va fi calculat în funcție de nivelul ROBOR.
Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a făcut un salt înapoi în prima zi lucrătoare din 2019, coborând de la 3,02%, la 2,99%.
Este cel mai mai redus nivel din ultimele șase luni. Un nivel mai redus a fost înregistrat la data de 21 iunie 2018, când a fost de 2,95%.
În schimb, indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare lei cu dobândă variabilă, a rămas nemișcat joi, la 3,30%. La un nivel mai redus de 3,30% a fost ROBOR la 6 luni la data de 2 iulie 2018, când a fost de 3,29%.
Noua taxă pentru bănci, denumită inițial „taxa pe lăcomie”, va fi aplicată, din 2019, la valoarea activelor financiare de la finele fiecărui trimestru, pentru băncile a căror ROBOR mediu trimestrial depășește pragul de referinţă de 2%, conform Ordonanței de Urgență a Guvernului (OUG) nr. 114/2018.
În plus, media trimestrială ROBOR va fi calculată de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP), nu de Banca Națională a României (BNR).
Cotele taxei pe active sunt aplicate astfel: dacă media trimestrială a ratelor ROBOR este până la 0,5 puncte procentuale, inclusiv, peste pragul de referinţă, cota este de 0,1%; dacă media trimestrială a ratelor ROBOR este între 0,51-1 punct procentual, inclusiv, peste pragul de referinţă, cota este de 0,2%; dacă media trimestrială a ratelor ROBOR este între 1,01-1,5 puncte procentuale, inclusiv, peste pragul de referinţă, cota este de 0,3%; dacă media trimestrială a ratelor ROBOR este între 1,51-2,0 puncte procentuale, inclusiv, peste pragul de referinţă, cota este de 0,4%; dacă media trimestrială ROBOR este cu peste 2 puncte procentuale peste pragul de referinţă, cota taxei pe active este de 0,5%.
Taxa trebuie calculată de bănci și plătită trimestrial, până la data de 25 a lunii următoare trimestrului pentru care se datorează, iar cheltuială este deductibilă la calcularea impozitului de profit.