Decizia privind retragerea autorizaţiei de funcţionare a societăţii de asigurare – reasigurare City Insurance şi deschiderea procedurii de faliment a fost publicată luni în Monitorul Oficial. Din acest moment, cel mai mare asigurător auto de pe piața autohtonă are la dispoziție o lună să pună la dispoziție toate datele privind asigurații, dar și să conteste procedura.

În termen de 30 de zile de la data publicării deciziei, City Insurance are obligaţia predării la Fondul de garantare a asiguraţilor a evidenţei contractelor de asigurare în vigoare la data retragerii autorizaţiei de funcţionare, precum și evidenţa completă a dosarelor de daună, evidenţele tehnico – operative şi contabile aferente acestor contracte şi dosare în vederea publicării listei potenţialilor creditori de asigurări, beneficiari ai sumelor cuvenite de la Fondul de garantare a asiguraţilor.

De asemenea, s-a dispus prelungirea duratei mandatului administratorului temporar numai pentru a se asigura de către societate predarea evidenţelor menţionate.

Pe de altă parte, City Insurance poate formula contestaţie la Curtea de Apel Bucureşti, în termen de 30 de zile de la data comunicării deciziei, însă contestaţia nu suspendă, pe timpul soluţionării acesteia, executarea măsurilor.

Potrivit unei OUG adoptate săptămâna trecută, Fondul de Garantare poate efectua plăți către creditorii de asigurări, în termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial a deciziei de retragere a licenţei de funcţionare.

De asemenea, o persoană care are mai multe poliţe de asigurare să poată fi despăgubit pentru fiecare sumă de asigurare în parte, până la un plafon de 500.000 de lei.

Fondul de Garantare are şi competenţa de a deschide dosare de daună, la solicitarea petenţilor, în cazul daunelor avizate la asiguratori înainte de data retragerii autorizaţiei de funcţionare, dar pentru care nu s-au deschis dosarele de dauna, precum şi de a efectua constatari suplimentare pentru dosarele deja deschise de asiguratori, potrivit comunicatului Ministerului Finanţelor.

City Insurance este principalul asigurător românesc, cu o cotă de piaţă de 17%.

Articolul precedentEconomia se clatină. Avertismentul finanțiștilor. Cei trei indicatori care prevestesc dezastrul
Articolul următorPremieră în Europa! Aplicația Uber, SUSPENDATĂ temporar pe 30 septembrie