Părinții vor putea deveni angajatori direcți ai bonelor pentru copii și pot încheia contracte de muncă, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență aflat în dezbatere la Ministerul Muncii. În aceste condiții, părinții își asumă și toate responsabilitățile ce le revin din calitate de angajator.

Astfel, proiectul prevede ce documente vor trebui să aibă în permanență acasă părinții pentru fiecare bonă cu care au lucrat.

Potrivit actualei legislații, o bonă poate lucra legal în România dacă este angajată la o firmă sau ca persoană fizică autorizată. Orice altă încadrare este nelegală. În mod evident, legea s-a dovedit total ineficientă, în august fiind înregistrate, ca active, doar 37 de contracte de muncă pentru bone, potrivit declarației făcute la vremea respectivă de ministrul Muncii, Raluca Turcan, scria avocatnet.ro.

Dacă va fi adoptată OUG care modifică Legea bonelor (nr. 167/2014), în document apare o a  3-a variantă de lucru: „furnizarea serviciilor în baza unui contract individual de muncă încheiat între bonă şi o persoană fizică, părinte sau, după caz, reprezentantul legal al copilului”.

În aceste condiții, părintele-angajator va avea o serie de obligații, inclusiv în raport cu autoritățile.

Concret, fiecare părinte-angajator va trebui să țină acasă dosarul personal al bonei – dacă a avut mai multe, câte unul pentru fiecare.

Cine nu se conformează, riscă amenzi între 2.000 și 6.000 de lei.

Tot părinților-angajatori le revine și obligația de a înscrie bona angajată în Revisal – registrul de evidență a salariaților.

Pe de altă parte, în proiectul de OUG nu sunt suficiente informații legate de aspectele de sănătate și securitate în muncă – obligatorii pentru orice angajator.

 

Articolul precedentRealitatea CRUNTĂ a României în 2021: Pensionarii n-au bani nici pentru mâncare – „CARNEA am șters-o de pe listă!”
Articolul următorOficial ANRE: Guvernul trebuia să stimuleze și economia de energie