”Avem un început calm de an în România, cursul euro închizând anul sub 4,78 lei și nu a derapat semnificativ până acum. Ratele ROBOR au crescut în a doua jumătate a anului din cauza plăților consistente efectuate înainte de sfârșitul anului, dar se așteaptă să se recupereze, deoarece lichiditatea disponibilă va depăși piața monetară”, arată un raport transmis luni după-amiază investitorilor de către economiștii UniCredit Bank.
Guvernul și-a asumat responsabilitatea asupra bugetului de stat fiind în vigoare începând cu 6 ianuarie, după ce a fost promulgat de președinte, mai notează autorii raportului. Pe de altă parte, mai susțin autorii documentului, Ordonanța care cuprinde modificările fiscale, inclusiv abrogarea prevederilor Ordonanței 114/2018, a fost contestată de socialiștii de la Curtea Constituțională și ar putea influența execuția bugetară.
Cel mai important eveniment al săptămânii în curs este reuniunea de politică monetară și decizia privind rata dobânzii (ședința Consiliului de Administrație al BNR va avea loc miercuri, 8 ianuarie- n.red.).
”Nu vedem o relaxare a politicii monetare în 2020, deoarece inflația este încă ridicată și va fi influențată de re-liberalizarea prețurilor la energie, a gazelor naturale în iulie 2020 și a energiei electrice începând cu 31 decembrie 2020”, mai arată economiștii UniCredit Bank.
Aceștia au mai inclus în raport și așteptările pentru 2020:
• România se va confrunta cu o încetinire economică, cu o rată de creștere a economiei mai mică, dar nu se va confrunta cu o recesiune.
• Creșterea economică va fi susținută de investiții, construcții/imobiliare, precum și de consumul privat.
• Dacă pensiile vor crește în concordanță cu calendarul, cu 40% în septembrie, este probabil ca deficitul bugetar să depășească 4% din PIB în 2020-2021, crescând riscul unei scăderi a ratingului de țară.
• Este probabil ca investițiile finanțate de UE să crească pe măsură ce bugetul actual al UE (2014-2020) se termină, iar aprobarea/alocarea fondurilor va accelera. Estimăm 3,4 miliarde EUR pentru sfârșitul anului sub forma fondurilor structurale și de coeziune ale UE.
• Se așteaptă o licitație pentru licențe 5G, care să contribuie la dezvoltarea industriei de telecomunicații.
• Cursul euro ar putea să se mute în primul trimestru din 2020 către un interval superior de 4.8-4.9 lei, datorită creșterii deficitului de cont curent.
• Rata inflației este așteptată să crească aproape de 4% din cauza re-liberalizării prețurilor la energie.