Senatul a aprobat luni cu 79 de voturi „pentru” şi 21 de voturi „împotrivă” procedura de urgenţă pentru dezbaterea şi adoptarea proiectului de lege privind sistemul public de pensii, iniţiat de Guvernul României.
Proiectul legislativ a fost înregistrat la Senat pe 19 octombrie, fiind trimis pentru aviz la comisiile competente, respectiv Comisia juridică, Comisia pentru muncă, Comisia de buget şi Comisia pentru drepturile omului, scrie Mediafax.
Guvernul a adoptat, pe 10 octombrie, noul proiect al Legii Pensiilor, documentul având şi avizul Consiliului Economic şi Social.
Legea Pensiilor, în varianta finală va avea un impact bugetar greu se susținut, începând cu anul 2020, care, deloc întâmplător este an dublu-electoral, cu alegeri locale și parlamentare, pentru care PSD-ALDE va plăti aproape 25 miliarde de lei doar pentru majorările de pensii, conform calculelor Ministerului de Finanțe. În prezent fondul de pensii publice este de 61,5 miliarde lei.
Pentru anul viitor, ținând cont că legea se va aplica doar din 1 septembrie, impactul bugetar va fi doar de 8,4 miliarde lei. Pentru 2020, de la buget se vor plăti suplimentar 24,8 miliarde lei, pentru ca în ultimul an al etapelor de creștere a punctului de pensii, 2022, factura achitată de stat pentru plata pensiilor să ajungă la 81 miliarde lei, ceea ce este mai mult decât dublul efortului bugetar actual.
Proiectul elaborat de Ministerul Muncii, condus de Olguța Vasilescu, prevede ca valorile punctului de pensie să crească treptat până în 2022. Guvernul Dăncilă ar putea aproba proiectul în ședința de guvern din această săptămână.
Astfel, valoarea punctului de pensie se va majora anual după schema:
1.265 de lei de la 1 septembrie 2019
1.775 de lei de la 1 septembrie 2020
1.875 de lei de la 1 septembrie 2021
Legea prevede că începând din anul 2022, valoarea punctului de referință crește anual cu rata medie a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat. Punctul de referință este un alt indicator luat în calcul la stabilirea valorii pensiei și reprezintă raportul dintre valoarea punctului de pensie și nivelul mediu al stagiilor de cotizare, adică 25.
Comments are closed.