Previziuni optimiste: Prețul barilului de țiței nu va crește peste 80 de dolari în acest an

Prețul petrolului este puțin probabil să depășească cu mult nivelul de 75-80 de dolari pa baril, a declarat ministrul de petrol și gaze al Omanului, luni, adăugând că el consideră că prețurile sunt, în prezent, „corecte”.

„Cred că pentru tot restul acestui an ar trebui să vedem o stabilitate între 70 și 80 de dolari, a declarat Mohammed bin Hamad Al Rumhy pentru CNBC.

„Datorită faptului că dorința tuturor celor care cooperează cu OPEC este de a oferi pieței suficiente resurse pentru a ne asigura că cei care cumpără această resursă nu sunt afectați, considerăm că prețul actual este un preț corect”, a mai declarat ministrul.

El a completat spunând că prețurile actuale ale petrolului, în jurul valorii de 70-80 dolari pe baril, „ne vor permite să ne susținem investițiile și să continuăm businessul, fapt care ne va oferi o garanție că viitorul este mai arată mai bine decât acum câțiva ani, atunci când prețul era situat între 30 și 40 de dolari pe baril”.

Întrebat dacă este de acord cu estimările analiștilor că prețul unui baril de țiței ar putea crește la 90 de dolari pe baril, el a răspuns: „Nu cred că se va întâmpla asta.”

Omanul este cel mai mare producător non-OPEC din Orientul Mijlociu și a fost grav afectat de scăderea prețului petrolului care a avut loc în 2015. Națiunea a parafat acordul de finalul anului 2016, între OPEC și producătorii non-OPEC, în special Rusia, pentru reducerea producției zilnice de țiței,  într-o încercare de a stopa declinul cotației.

Luni, contractele futures ce au ca activ suport țițeiul Brent s-au tranzacționat la aproximativ 77 de dolari, în timp ce, în Statele Unite, prețul unui baril de țiței WTI (West Texas Intermediate), cel care se tranzacționează în SUA, se situa în jurul valorii de 70 de dolari.

Graficul zilnic al țițeiului WTI, sursa: tradingeconomics.com

Al Rumhi a respins îngrijorarea că interdicția impusă Iranului în privința exporturilor de țiței ar putea afecta aprovizionarea globală, declarând că: „Am fost asigurați de unii dintre vecinii noștri că au capacitatea de a crește producția, dacă va fi necesar”.

În schimb, el a susținut că ar trebui să se acorde mai multă atenție impactului cauzat de scăderea cererii de petrol din partea Chinei, dat fiind războiul comercial cu Statele Unite.

„Există pericolul ca și cererea să fie, de asemenea, afectată. Lumea se concentrează adesea asupra ofertei – ce se întâmplă dacă Iranul nu mai aprovizionează – dar ce se va întâmpla dacă China își va reduce consumul? Trebuie, deci, sa luăm în calcul ambele părți ale fenomenului” a mai spus Al Rumhi.

Articolul precedentBursa de Valori București: modificări de substanță în componența indicilor
Articolul următorȘi inflația din industrie rămâne ridicată

Comments are closed.