Bursa de Valori București: modificări de substanță în componența indicilor

Nici nu a început bine sezonul bursier de toamnă că Bursa de Valori București a surprins în mod plăcut participanții la piață prin noile modificări aduse indicilor.

Bursa de Valori București anunță extinderea de la 13 la 15 a numărului de companii care vor face parte din indicii BET si BET-TR. Comisia Indicilor a aprobat, în sedinta din 3 septembrie, includerea companiilor Sphera Franchise Group (simbol bursier SFG) și Purcari Wineries (simbol bursier WINE) în indicele principal al pieței, BET, dar și în BET-TR, indicele care include si dividendele acordate de companiile din BET. Este pentru prima data în istoria pieței locale de capital când acești indici vor include 15 societăți, conform unui comunicat al BVB. Modificările vor fi aplicate începând cu data de 24 septembrie.

Graficul zilnic al Sphera Franchise Group, sursa: bvb.ro

Acțiunile Sphera Franchise Group, unul dintre cei mai importanți operatori din domeniul foodservice din Romania, au intrat la tranzacționare pe piața locală de capital pe 9 noiembrie 2017, cu simbolul bursier SFG. Compania care administrează restaurante sub brandurile KFC, Pizza Hut și Taco Bell a devenit astfel primul operator din domeniul foodservice listat la BVB. La închiderea sesiunii de tranzacționare din 3 septembrie, Sphera Franchise Group consemna o capitalizare de piață de peste 977 de milioane de lei.

Graficul zilnic al Purcari Wineries, sursa: bvb.ro

Acțiunile Purcari Wineries, producător de vin de top din Europa Centrala si de Est, au început tranzacționarea pe piața principală a BVB, sub simbolul WINE, pe 15 februarie 2018. Purcari este prima companie din Republica Moldova care s-a listat la BVB. Grupul Purcari este unul din cele mai mari grupuri vinicole regionale, cu 1.060 de hectare de viță de vie în gestiune și cu o rețea de exporturi care acoperă peste 30 de tari. La închiderea sesiunii de tranzacționare din 3 septembrie, Purcari Wineries ajunsese la o capitalizare de piață de 372 de milioane de lei.

Ponderile simbolurilor din componența indicilor BET si BET-TR vor fi determinate pe baza numărului de acțiuni si a prețurilor de închidere înregistrate la finalul ședinței de tranzacționare din data de 14 septembrie 2018. Noile structuri ale indicilor BVB vor fi anunțate la finalul zilei de 14 septembrie 2018 și vor intra în vigoare începând cu ședința din 24 septembrie 2018.

„Investitorii au fost pregătiți pentru o astfel de măsura încă de luna trecută, când am anunțat ca indicii BET si BET-TR vor putea include un număr mult mai mare de companii. Odată cu extinderea la 15 companii, investitorii au parte de o diversificare îmbunătățita în ceea ce privește companiile incluse în acești indici, care oferă astfel un nivel diminuat al riscului sectorial încorporat în cei doi indici”, a spus Adrian Tănase, CEO al Bursei de Valori București.

„Două noi domenii de activitate ancorate puternic în economia națională și care contribuie intens la dezvoltarea și creșterea economică a României sunt de acum reprezentate în indicele principal al BVB, care devine o bursă tot mai deschisă oportunităților și diversificării”, a declarat Lucian Anghel, Președintele Consiliului de Administrație al BVB.

Articolul precedentTeodorovici vinde pielea ursului din pădure. Miracol. S-a ajuns în România la credite fără dobândă !
Articolul următorPreviziuni optimiste: Prețul barilului de țiței nu va crește peste 80 de dolari în acest an

Comments are closed.