Peste jumătate din totalul locurilor de muncă (52%) active în 2020, în România, erau pentru persoane cu studii superioare și doar o treime (33%) erau pentru studii medii-lucrători, arată datele publicate, marţi, de o platformă de recrutare online.
Din totalul locurilor de muncă active în cursul anului trecut, doar 15% au reprezentate de poziții de management şi coordonare echipe.
Activitățile care au putut fi desfăşurate de acasă au fost cele mai solicitate, ce intersați efectuând peste 600.000 de căutări pentru astfel de joburi.
Datele centralizate de către reprezentanţii BestJobs relevă faptul că cei mai mari angajatori ai anului anterior au fost companiile care activează în
- retail
- medical&pharma,
- IT&C
- financiar-consultanţă
- construcţii,
- BPO
Cumulat, cele şase domenii au reprezentat mai mult de 60% din numărul de locuri de muncă pentru care angajatorii au postat anunţuri în perioada ianuarie – decembrie 2020.
Transport și contabilitate, cele mai căutate locuri de muncă
În 2020, cele mai căutate locuri de muncă au fost în domeniile: transport – cu peste 260.000 de căutări, financiar-contabilitate (peste 250.000), inginerie (mai mult de 54.000 de căutări), medical&pharma (aproape 180.000), IT&C (peste 160.000) şi vânzări (peste 145.000).
Peste 70% dintre angajaţii români care au participat la un sondaj efectuat de platforma de recrutare BestJobs la sfârşitul anului trecut afirmă că nivelul de stres la locul de muncă a crescut de la declanşarea pandemiei, iar mai mult de un sfert dintre aceştia apreciază chiar că acesta s-a dublat.
Estimările pentru anul 2021 arată că principala tendinţă din piaţa muncii va rămâne digitalizarea şi automatizarea, atât în procesul de recrutare, cât şi în activitatea angajaţilor.