Înfiinţarea Registrului Naţional de Franciză ar putea fi aprobată în şedinţa de miercuri a Guvernului. Acesta va avea ca scop informarea şi diminuarea riscului celor interesaţi de deschiderea unei afaceri în franciză.
„Ȋn termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Asociația Română de Franciză, asociație de utilitate publică, va înființa Registrul Național de Franciză în care se vor înregistra, la cerere, informațiile furnizate de către francizori prin documentul de dezvăluire de informații. Francizorii au posibilitatea de a înregistra în mod gratuit documentul de dezvăluire de informații în Registrul Național de Franciză”, se arată în proiectul de lege de pe masa Guvernului.
Registrul Național de Franciză va avea ca scop principal înregistrarea unor informații, verificate în prealabil de către Asociația Română de Franciză. Informaţiile vor fi disponibile celor interesaţi de preluarea unei francize, care îşi vor diminua astfel riscurile de pierdere a banilor investiţi.
Totodată, proiectul de lege prevede înființarea unei așa-numite unități-pilot, echivalentul unui prototip, menit să asigure cea mai facilă cale de aplicare în practică a rețetei de succes a francizorului, de a testa sistemul de franciză și infrastructura acestuia.
„Până la debutul rețelei sale de franciză, francizorul va opera rentabil un concept de afaceri, pentru o perioadă de cel puțin un an, în minimum o unitate-pilot”, se mai arată în proiectul de lege.
Iniţiatorii proiectului de lege spun că scopul acestuia este de a-i feri pe cei interesaţi de preluarea unei francize de ţepe.
„După o perioadă relativ redusă de la înființare, companii românești, din diverse domenii, dar mai ales din zona de imobiliare și brokeraj bancar, au pus bazele unor rețele nesustenabile, generând falimente pentru sute de francizați, care au cumpărat, în cel mai bun caz, iluzii deșarte”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de lege.
„În lipsa unei unități-pilot, nu putem vorbi de francizarea unei afaceri”, mai spun iniţiatorii proiectului de lege.
Comments are closed.