Lira sterlină a crescut puternic în raport cu dolarul și euro, luni, după ce negociatorul-șef al Uniunii Europene, Michel Barnier, a declarat că un termen de 6 până la 8 săptămâni în vederea unei o înțelegeri pentru Brexit ar fi realist.
Pentru a doua oară, în mai puțin de o săptămână, Michel Barnier și-a semnalat dorința de a continua negocierile pentru Brexit, cu mai puțin de șapte luni până când Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană, la 29 martie 2019.
Barnier, negociatorul-șef al Uniunii Europene, a declarat la un forum din Slovenia că este „realist” să ne așteptăm la un acord în privința divorțului Marii Britanii, a declarat ambasada britanică în Slovenia pe Twitter, citată de CNBC. Cu alte cuvinte, scad șansele unui „hard Brexit”, adică o despărțire în lipsa unui acord.
Pentru o piață care este poziționată în general împotriva lirei (adică poziții short), din cauza îngrijorărilor că Marea Britanie va părăsi blocul comunitar anul viitor fără nici un fel de acord formal de comerț, acest aspect a semnalat faptul că Regatul Unit poate evita o ieșire necontrolată din UE. Astfel, moneda britanică a crescut pe piața valutară cu aproximativ 1% în raport cu dolarul, la 1,3052, cel mai înalt nivel înregistrat în ultimele cinci săptămâni. De asemenea, lira s-a crescut și în raport cu Euro, la 88,96 pence.
„Apare limpede faptul că este aspectul esențial pe care oamenii doresc să îl vadă: progresul pe parte de Brexit. Piața este poziționată puternic pe scăderea lirei și este nevoie de eliminarea acelui risc pus în preț pentru ca lira sterlina să poată crește la loc” a declarat Viraj Patel, din partea ING Londra.
Graficul zilnic al lirei sterline, sursa: tradingeconomics.com
Lira sterlină a recuperat în ultimele săptămâni din terenul pierdut, după ce a ajuns la valori de sub 1,27 față de dolar, ajutată și de restul comentariilor aparent favorabile ale lui Barnier.
Spre exemplu, vineri el a fost citat spunând că Uniunea Europeană este deschisă pentru a discuta și despre alte aspecte complicate, cum ar fi, în mod special, problema frontierei cu Irlanda, un obstacol esențial în ceea ce privește acceptarea unei înțelegeri.
Comments are closed.