Investitorii cer Volkswagen 9 miliarde de euro despăgubiri. Producătorul ar putea scăpa pe caz de inside information

Investitorii s-au întâlnit cu reprezentanții Volkswagen în fața curții, luni, pentru a cere 9,2 miliarde de euro despăgubiri în urma picajului prețului acțiunilor producătorului auto din cauza scandalului emisiilor de noxe, cu toate că judecătorul a spus că unele dintre pretenții ar putea fi prescrise.

Grupul de acționari, care reprezintă 1.670 de cereri de despăgubire, solicită daune în urma scandalului care a izbucnit în septembrie 2015 și a costat până în prezent Volkswagen penalități și amenzi în valoare de 27,4 miliarde de euro.

Este posibil ca doar câteva dintre revendicări să fie luate în considerare, din cauza statutului unor limitări, a declarat Christian Jaede, președintele completului de judecată al instanței regionale superioare din Braunschweig în cursul procedurilor, fără a da o cifră, conform Reuters.

Cazul este atât de complicat încât instanța nu dorește să stabilească o soluționare în pripă, existând multe aspecte legale care trebuie clarificate, a adăugat Jaede. Instanța nu a stabilit încă un calendar detaliat pentru desfășurarea procedurilor într-un caz care ar putea ajunge într-o instanță superioară.

Petenții spun că VW nu și-a îndeplinit obligația de a informa investitorii cu privire la impactul financiar al scandalului, care a devenit public numai după ce Agenția pentru Protecția Mediului din SUA (EPA) a emis o „notificare a încălcării” normelor în vigoare pe 18 septembrie 2015.

Dacă investitorii ar fi știut despre activitățile ilegale ale VW în testele privind emisiile de noxe, aceștia ar fi putut vinde acțiuni mai devreme sau nu ar mai fi cumpărat deloc, evitând astfel pierderile din participațiile lor, argumentează reclamanții.

Acțiunile VW au pierdut până la 37% din valoarea lor în 2015, perioada în care autoritățile au expus nivelurile ilegale de poluare emise de autovehiculele diesel Volkswagen.

Un posibil caz de inside information?

„Acest caz este se referă în principal la faptul dacă Volkswagen a respectat obligațiile de diseminare a informațiilor către acționari și piețele de capital”, a declarat avocatul VW Markus Pfueller. „Suntem convinși că acesta este cazul.”

Un al aspect esențial al cazului, potrivit lui Jaede, este că se referă la numeroase incidente care au avut loc chiar și în 2005, astfel plângerile depuse înainte de 9 iulie 2012 ar putea fi invalide din cauza prescrierilor, a afirmat instanța într-un rezumat al procedurilor.

Cu toate acestea, rezultatele unui studiu privind motoarele diesel VW comandat de Consiliul Internațional pentru Transporturi Curate (ICCT) și investigațiile autorităților de reglementare din SUA din mai 2014 ar putea constitui informații privilegiate, a afirmat instanța.

Cu alte cuvinte, ar fi fost ilegal să fie diseminate astfel de informații.

Există, de asemenea, și setul de întrebări cine din cadrul VW știa ce și când anume a aflat, dacă informațiile ar fi avut efectiv un impact asupra prețului acțiunilor dacă ar fi fost făcute publice și dacă da, cum ar trebui să se calculeze daunele, a adăugat instanța.

În sesiunea de tranzacționare de luni, acțiunile Volkswagen au crescut cu 1,04% la 137,50 euro.

Articolul precedentOptimismul în privința Brexit-ului trimite lira sterlină la maximul ultimelor 5 săptămâni
Articolul următorCriptomonedele se prăbușesc. BNR a avertizat că piața e volatilă

Comments are closed.