Aproape 200.000 de români părăsesc țara în fiecare an în căutarea unui trai mai bun. Suntem statul european din care pleacă cei mai mulți cetățeni și puțini sunt cei care se gândesc să se mai întoarcă. Corupția și sărăcia îi țin departe de România. Nu vor să mai plece din țările în care au salarii mai mari, școli mai bune, infrastructură. În tot acest timp, România se depopulează și îmbătrânește, potrivit Realitatea PLUS.
Romania este cel mai mare exportator de forta de munca din UE. In fiecare an, aproape 200.000 de romani parasesc tara si se estimeaza ca 20% dintre cei cu varste cuprinse intre 20 si 65 de ani traiesc si muncesc peste hotare. Potrivit datelor oficiale, aproximativ 5.600.000 de români fac parte din diaspora.
„Cei care au plecat au fost mult mai multi decat cei care s-au intors si, in cazul unor situatii cum a fost criza economica din 2008 care a afectat Spania, romanii au preferat sa caute alte destinatii decat sa se intoarca in tara cand nu au mai avut de munca”, a declarat Mălina Voicu, sociolog.
Corupția, clasa politică și sărăcia sunt motivele principale care îi fac pe români să caute un trai mai bun în țări precum Spania, Italia, Germania sau Marea Britanie.
„Romania pierde foarte mult, pentru ca ne uitam, traversam o criza sanitara, o sa urmeze o criza economica si nu vom avea cu cine sa muncim, cu cine sa reconstruim aceasta tara. Oare noua, celor care am rămas, cine o sa ne plateasca pensia?”, a afirmat Valentina Saygo, economist.
Numai în 2018, românii plecați în străinătate au trimis în țară aproape 3 miliarde de euro