Proiectul de lege care să stabilească condițiile în care să se desfășoare exploatarea gazelor din Marea Neagră va intra în dezbaterea deputaților luni la ora 16:00.

Afirmațiile liderului PSD Liviu Dragnea, că nu dorește ca România să fie doar țară de tranzit, sunt contrazise de actualul text de lege și graba de a fi adoptat fără a fi fost elaborat Raportului pe care Comisia  de specialitate trebuia să îl aibă la dispoziție din timpul discuțiilor cu companiile implicate.

Camera Deputaților este for decizional pentru proiectul de lege privind acordarea unor facilitați companiilor care exploatează hidrocarburi în perimetrele offshore în comparație cu cele care extrag hidrocarburile onshore, diferențele ținând cont de costuri, scrie Mediafax.

Inițiativa legislativă, votată de Senat pe 12 februarie, reglementează modul de implementare a operaţiunilor petroliere de către titularii de acorduri referitoare la perimetre petroliere offshore.

„Proiectul de lege stabileşte unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol şi de abandonare, precum şi a lucrărilor/lucrărilor la sonde aferente operaţiunilor petroliere, desfăşurate de titularii de acorduri petroliere cu privire la perimetrele petroliere offshore, în conformitate cu prevederile acordurilor petroliere încheiate între titulari şi Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, denumită în continuare ANRM”, se arată în articolul 1, alineatul 1 al proiectului adoptat de senatori.

Referitor la reglementările care vizează exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră, președintele PSD Liviu Dragnea a declarat, pe 3 iulie, că cel mai important lucru este ca producția să fie folosită pentru reindustrializarea României. Liderul social-democrat a adăugat că riscul cel mai mare ar fi ca gazele doar să tranziteze țara și să ajute alte state în dezvoltare.

„Am transmis colegilor din Comisie că eu, personal, nu voi susţine niciodată ca toate gazele din Marea Neagră să fie vândute doar pe contracte bilaterale în afara ţării. Aşa ceva nu poate accepta nicio ţară normală. Atunci, marea miză este cât, ce procent din această producţie se vinde în mod transparent pe platformă pe bursă, pe platforma organizată în România, pentru a avea acces consumatorii din ţară şi pentru a contribui pentru aceste gaze din aceste perimetre şi din perimetrele care probabil vor mai apărea la dezvoltarea economică a ţării”, a completat Dragnea.

Declarațiile binevoitoare nu au acoperire însă dacă România nu are nici o strategie finalizată pentru a fructifica rezerva de gaze naturale ce poate fi extrasă. Nici din perspectiva beneficiilor bugetului statului nici a beneficilor directe ale economiei.

Fatptul ca în acest moment legea este în întarziere nu este un motiv ca legea offshore să fie adoptată pe repede înainte.

Legea de aprobare a OG 7/2013, privind instituirea impozitului asupra veniturilor suplimentare obținute ca urmare a dereglementării prețurilor din sectorul gazelor naturale, figurează pe ordinea de zi a plenului de luni al Camerei Deputaților.

Legea prevedea impozit de 60% asupra veniturilor operatorilor economici care au rezultat din dereglementarea preţului la gazele naturale, însă actul a fost întors în Parlament de către președintele Klaus Iohannis, în iulie 2017, pe motiv că „date fiind rațiunile specifice, cu caracter temporar și extraordinar ale introducerii acestui impozit, considerăm că reglementarea lui ar trebui să urmeze același caracter temporar. Luând în considerare importanța deosebită a cadrului de reglementare pentru performanța sectorului de petrol și gaze, considerăm că este esențială definirea unui cadru fiscal și legislativ predictibil și stabil, propice creării unor planuri de afaceri pe termen lung, pentru continuarea investițiilor curente și stimularea de noi investiții. De asemenea, pentru îndeplinirea obiectivelor de natură socială, considerăm necesar ca această lege să prevadă un mecanism transparent, în baza principiului echivalării între impozitare și protecția consumatorului vulnerabil”.

În forma actuală, proiectul de lege nu mai prevede procentul de supraimpozitare.

Peter Szijjarto, ministrul de Externe al Ungariei, a afirmat că aprovizionarea cu energie a Europei Centrale este o problemă de securitate, susținând că este necesară menținerea presiunilor asupra României pentru ca țara noastră să înceapă extracția de gaze naturale din Marea Neagră. Oficialul ungar a făcut aceste afirmații cu ocazia unei vizite la Washington. Szijjarto a mai declarat că este nevoie de sporirea presiunilor internaționale la adresa țărilor din regiune care își încalcă angajamentele privind reversibilitatea fluxurilor de gaze prin interconectare, dând România și Croația drept exemple în acest sens, potrivit MTI.

Ulterior, Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că a luat notă cu preocupare de declarațiile ministrului Afacerilor Externe al Ungariei, pe teme ce privesc cooperarea energetică regională, și a cerut clarificări, prin Ambasada Ungariei la Bucureşti, în legătură cu motivația acestor opinii.

Semnale au venit și din partea SUA cu privire la această problemă, fiind cerută exploatarea gazelor. Departamentul de Stat american precizează că gazele naturale din zona românească a Mării Negre reprezintă o sursă promițătoare de energie, dar încă neexploatată, care ar consolida piețele și securitatea energetică din regiune, menționând că SUA urmăresc cu interes evoluțiile privind această situație.

Proiectul legislativ in forma în care intră la senat este puternic contestat. A fost initiata si o petitie online pentru a se supune dezbaterii publice această lege.

NU legii exploatarii gazelor offshore PL-x nr. 33/2018PL-x nr. 33/2018

„Prin votul care va aproba actuala forma a legii exploatarii legii gazelor offshore, Romania va pierde  20 de ani de independenta de gazele rusesti, va vinde inca o data in mod iresponsabil bogatiile naturale, asemeni vanzarii Petrom de catre Guvernul Nastase, va obtine putin pentru foarte mult.

Aici nu e vorba despre optiuni politice, e vorba despre viitor. Propun ca fiecare sa-si abordeze deputatul si sa-l roage sa nu voteze aceasta lege. De asemenea, acesta este un motiv real de a iesi in strada, nu impotriva politicienilor, pentru viitorul acestei tari”, își motiveaza autorii petiția.

 

Nicușor Dan, USR, consideră la rândul său că problema exploatărilor de gaze naturale din Marea Neagră este tratată iresponsabil de către Guvernul și Parlamentul României, și va genera pierderi de miliarde de dolari statului român.

Acesta consideră că după ce legea a trecut de Senat fără o dezbatere importantă în spațiul public pe marginea ei, nu e cazul ca și la Camera Deputaților, for decizional, să fie repetată această greșeală, grăbind adoptarea ei „pentru ca deputații să plece liniștiți în vacanță”.

Mizele legii sunt mult mai importante, sunt pe termen lung și trebuie să ne gândim serios înainte de a decide  condițiile de valorificare a exploatărilor de gaze din Marea Neagră, mai arată Nicușor Dan, potrivit unui comunicat de presă.

Un studiu “Contribuția proiectelor de explorare și producție a hidrocarburilor din Marea Neagră la dezvoltarea economiei românești”, realizat de Deloitte la cererea Asociației Române a Concesionarilor Offshore din Marea Neagră, arată următoarele estimări:

170 miliarde metri cubi extrași

51,8 miliarde USD valoarea gazului extras

22,2 miliarde USD investițiile companiilor

29,6 miliarde USD profitul brut

5,5 miliarde USD redevențe către statul român

3,9 miliarde USD impozit pe profit

9,4 miliarde USD câștigul statului român prin redevențe și impozitul pe profit

20,2 miliarde USD câștigul net al companiilor

 

Nicușos Dan consideră că statul român ar urma astfel să obțină 9,4 / 29,6 = 32% din profit, iar companiile 68% din profit.

Conform acestor calcule, câștigul statului român este mult mai mic decât câștigul statelor europene cu rezerve importante de gaz, precum Norvegia, Marea Britanie, Olanda, mai precizează deputatul USR.

Acesta spune că în Norvegia, impozitul pe profit este 24% iar impozitul suplimentar pentru extracția de gaz este 54% din profit, total 78% din profit

În Marea Britanie, impozitul pe profit este 19% iar impozitul suplimentar pentru extracția de gaz este 40%, total 59% din profit

În Olanda, doar impozitul suplimentar pentru extracția de gaz este 50%.

Câștigul statului român este mult mai mic decât câștigul unor state cu descoperiri recente de gaz offshore. Pentru zăcământul Oamaru din Noua Zeelandă, estimat la 140 miliarde metri cubi, statul estimează că va încasa 21,8 miliarde USD, mai susține Nicușor Dan.

Potrivit acestuia, toate calculele  pentru gazul din Marea Neagra, prezentate mai sus,  sunt făcute plecând de la o estimare a prețului gazului natural pentru perioada 2018 – 2040 de 305 USD / 1000 mc. Această estimare este foarte pesimistă, fiind apropiată de media prețurilor din ultimii 20 de ani. Cu cât prețul în următorii 22 de ani este mai mare, cu atât câștigul procentual al statului român este mai mic.

Una din mizele importante ale dezbaterii pe Legea exploatărilor petroliere din Marea Neagră este dacă pentru exploatările de gaz din Marea Neagră se aplică sau nu OG 7/2013. Aceasta introduce o taxă suplimentară pe extracția de gaz natural.

Calculele din studiul “Contribuția proiectelor de explorare și producție a hidorcarburilor din Marea Neagră la dezvoltarea economiei românești” se bazează pe ipoteza in care OG 7/2013 nu se aplică exploatarilor de gaz din Marea Neagră. Aceasta este de altfel și dorința concesionarilor, să nu fie taxați suplimentar, susține deputatul USR.

În ipoteza în care exploatărilor de gaz din Marea Neagră li se aplica OG 7/2013, câștigul statului român din aceste exploatări crește, echilibrându-se raportul cu investitorii.

„Este inadmisibil și iresponsabil ca nici la momentul semnării acordurilor petroliere, nici la momentul dezbaterii legii în Parlament, executivul nu are un studiu privind nivelurile de taxe și redevențe percepute pentru exploatările offshore în țările care sunt în situație similară cu cea a României, cum sunt :Cipru, Israel, Egipt, Noua Zeelandă, Marea Britanie.

În aceste condiții, apreciez că votul în Parlament la această lege nu trebuie dat pe repede-înainte, trebuie să avem o dezbatere temeinică pe marginea proiectului, avem nevoie de studii serioase care să ne ajute să înțelegem și să luăm o decizie în cunoștință de cauză, pentru că este vorba de exploatarea pe termen lung a rezervelor de gaze ale țării, un subiect cu impact important asupra economiei naționale”, se mai arată în comunicatul de presă transmis de Nicușor Dan.

 

Articolul precedentUnul din șase români activi este acționar sau asociat la o firmă
Articolul următorSindicatele acuză: „Revoluția fiscală” a diminuat peste 1 milion de salarii

Comments are closed.