Noua legislație la nivelul UE, cu privire la drepturile de autor pe Internet, nemulțumește utilizatorii și sperie fanii echipelor de fotbal.
Legislația impune noi drepturi de autor pentru editorii de știri, limitând modul în care utilizatorii preiau și linkuiesc articolele. Scopul este acela ca Google, Facebook si alti giganti de tehnologie sa plătească taxe de acordare a licentelor către editorii de știri pentru permisiunea de a le lega la articolele lor.
Criticii au văzut acest lucru ca pe o „taxă de legătură” și au subliniat că eforturile similare nu au avut succes în Germania și Spania. Google a răspuns prin simpla dezmembrare a site-urilor de știri germane și spaniole din indexul motorului, ceea ce i-a afectat mai mult pe editori.
Noua legislație ar putea oferi echipelor sportive dreptul de proprietate asupra tuturor imaginilor și videoclipurilor din jocurile lor, indiferent de cine le-a luat și de modul în care sunt distribuite.
Această decizie nu reprezintă însă sfârșitul luptei privind drepturile omului în Europa.
Limitări pentru Google și Facebook
Parlamentul European a aprobat un pachet de modificări la legislația privind drepturile de autor, cu mari implicații pentru viitorul Internetului.
„Suntem foarte dezamăgiți de faptul că deputații europeni nu țin cont de preocupările celor care i-au votat și ai utilizatorilor de Internet din toată lumea”, a declarat Danny O’Brien, analist la Fundația Electronic Frontier, citat de ArsTechnica.com.
Noua legislație face ca platformele online, precum Google și Facebook, să fie direct răspunzătoare pentru conținutul încărcat de utilizatorii lor și urmărește o mai bună „cooperare” cu deținătorii drepturilor de autor pentru a poliționa încărcarea de lucrări care încalcă drepturile.
De asemenea, oferă editorilor de știri un nou și un drept special pentru a limita modul în care poveștile lor sunt prezentate de agenții de știri online precum Google News. Totodată creează un nou drept pentru echipele sportive care ar putea limita capacitatea fanilor de a partaja imagini și videoclipuri online.
Proces complicat
În cadrul procesului complicat de aprobare a legislației Uniunii Europene, propunerea va deveni acum subiectul unei negocieri tripartite, care va implica Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene (reprezentând guvernele naționale) și Comisia Europeană (executivul UE) .
Dacă aceste trei organisme sunt de acord cu o directivă finală, atunci acestea vor fi trimise fiecărei dintre cele 28 de state membre ale UE (sau, mai degrabă, 27 datorită lui Brexit) pentru implementarea în legislațiile naționale.
Asta înseamnă că alegătorii europeni care sunt îngrijorați – sau încântați – de această legislație au la dispoziție câteva luni să-și contacteze reprezentanții, atât în guvernele naționale, cât și în Parlamentul European.
O lege în ceață
Legea aprobată rămâne însă neclară cu privire la modul în care aceasta va funcționa în practică. Nu se precizează ce tipuri de linkuri sau rezumate de content vor fi permise și care vor necesita o licență.
Se spune că drepturile editorilor „nu se vor extinde la simple hyperlink-uri, care sunt însoțite de cuvinte individuale”. Dar asta înseamnă că Google va avea nevoie de o licență pentru a face trimitere la un articol utilizând mai mult de un „cuvânt individual” din articol? Nu este clar. Încă o dată, aceste detalii pot fi în cele din urmă eliminate prin intermediul a 27 de proiecte de lege adoptate de 27 de guverne naționale diferite.
În plus, a fost introdus un nou drept de autor pentru organizatorii de echipe sportive. Acesta oferă cluburilor, în continuare, posibilitatea de a vinde drepturi de televiziune pentru jocurile lor.
Dar ce obligații vor avea spectatorii? Până acum, aceștia au fost liberi să facă fotografii sau videoclipuri personale și să le împărtășească online.
Comments are closed.