Octombrie vine cu schimbări majore. O primă modificare este legată de faptul că pragul de impozitare a pensiilor crește de la 2.000 la 3.000 de lei.

Octombrie vine cu schimbări pentru pensionari, dar și pentru cei de pe piața muncii, pentru consumatorii de energie, dar și pentru românii aflați sub control judiciar ori în arest la domiciliu.

O primă schimbare este legată de faptul că pragul de impozitare a pensiilor crește de la 2.000 la 3.000 de lei.

Conform reglementărilor Codului fiscal în vigoare, venitul impozabil lunar din pensii se stabilește prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 de lei.

Din octombrie, în cazul veniturilor din pensii stabilite pe baza principiului contributivității, plafonul lunar neimpozabil care se deduce din venitul din pensie a fost majorat de la 2.000 de lei la 3.000 de lei.

De asemenea, nici pensiile militare mai mici de 3.000 de lei nu vor mai fi impozitate de la începutul lunii octombrie.

Potrivit ministrului Finanțelor, aproximativ 200.000 de români ar urma să beneficieze de această măsură.

O altă schimbare ce va avea loc de la începutul lui octombrie este creșterea valorii tichetului de masă.

Astfel, valoarea maximă a unui tichet de masă crește cu 4 bani, conform Ordinului Ministerului Finanțelor nr. 4.679/2024, care se aplică din 1 octombrie, și ajunge la 40,04 lei.

Conform Legii 165/2018, tichetele de masă reprezintă bilete de valoare pe care angajatorii le pot oferi lunar salariaților ca alocație exclusiv pentru plata mesei sau pentru achiziționarea produselor alimentare.

„Pentru semestrul II al anului 2024, începând cu luna octombrie 2024, valoarea nominală a unui tichet de masă (…) nu poate depăși cuantumul de 40,04 lei”, reiese din Ordinul Ministerului Finanțelor din 24 septembrie.

Important de menționat este faptul că niciun angajator din mediul privat nu are obligația să ofere tichete de masă și că această decizie va fi luată de fiecare administrator în parte.

O altă schimbare de la începutul lui octombrie este legată de prețul RCA, care rămâne plafonat încă 3 luni, după o decizie a Guvernului luată pe baza ultimelor date din piață.

Plafonarea preţurilor la poliţele RCA se prelungește pentru încă 3 luni, până la sfârşitul anului 2024, a anunțat miercuri premierul Marcel Ciolacu, adăugând că decizia a fost luată la propunerea Autorităţii de Supraveghere Financiară, pentru a preîntâmpina „apariţia unor dezechilibre în piaţă şi creşterea preţurilor la aceste poliţe auto”.

O altă schimbare îi vizează pe consumatorii de energie electrică. Începând din octombrie, românii vor avea de plătit o nouă taxă, ce se aplică tuturor consumatorilor casnici, dar și noncasnici.

Astfel, furnizorii de energie electrică vor impune de la 1 octombrie o taxă numită „contribuție CfD”, ce are ca scop finanțarea unui mecanism de sprijin pentru tehnologiile energetice cu emisii reduse de carbon.

O altă schimbare de la 1 octombrie este legată de sistemul de monitorizare electronică pentru infractori care se aplică în toată țara.

Ministerul Afacerilor Interne a informat că sistemul privind monitorizarea inculpaţilor aflaţi sub control judiciar va fi testat până la 1 octombrie și că se va extinde în toată România, cu dispozitivele şi infrastructura existente deja în Bucureşti şi în 23 de judeţe.

De asemenea, se devansează aplicarea la nivel național a sistemului de monitorizare electronică în cadrul procedurilor de control judiciar şi arest la domiciliu, de la 1 ianuarie 2026 la 1 octombrie 2024. Conform MAI, se devansează de la 1 ianuarie 2025 la 1 octombrie 2024 data de extindere la nivelul întregii ţări a proiectului de monitorizare electronică pentru ordinele de protecţie şi ordinele de protecţie provizorii.

Articolul precedentTaxa pe lux. Toți proprietarii de imobile scumpe sunt vizați: cum se completează celebrul formular 216
Articolul următorTU DECIZI! CRISTIAN DIACONSCU: ”ÎN ACEST MOMENT, NU NUMAI PE NOI NE APĂRĂM, APĂRĂM O EUROPĂ ÎNTREAGĂ!” CUM AR TREBUI SĂ GESTIONEZE ROMÂNIA RELAȚIILE CU RUSIA?