Jocul de-a zonele defavorizate făcute de guvernanți în ultimii 5 ani de zile a cauzat pierderi importante pentru fermierii români. Situația se resimte cel mai mult în județul Alba, unde o bună parte din cei ce își lucrează terenurile nu mai beneficiază de subvenții de la APIA.
Plățile APIA pentru zonele defavorizate sunt de mare interes pentru fermierii care pot beneficia, astfel, de o sumă suplimentară, o compensație pentru faptul că își desfășoară activitatea în zone cu acces limitat la resurse.
Producătorii agricoli sunt ajutați prin măsura 13 din PNDR 2014 – 2020 prin care se acordă sprijin financiar zonelor montane și altor zone cu constrângeri naturale. Foarte mulți fermieri nu s-au mai regăsit în 2015 pe harta pentru zonele defavorizate.
Care este motivul?
Potrivit directorului general adjunct al APIA, la acea vreme, Nicolae Horumbă, harta zonelor defavorizate a fost schimbată începând cu anul de cerere 2015.
” Cererile așa au fost depuse cu noile zone. Atunci când s-au stabilit pentru prima dată zonele defavorizate, în 2008 dacă nu mă înșel, s-au hotărât pe baza unor calcule făcute de către Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie și protecția Mediului – ICPA București și de către Academia Agricolă. Aceste calcule au pornit de la structura solului, condiții climatice, permealibitate solului, adâncimea apei freatice, accesibilitatea irigațiilor, șamd. Între timp condițiile din unele zone s-au mai modificat iar acele calcule nu mai sunt cele care erau înainte. Deci unele zone au evoluat și au fost scoase dar au intrat noi zone”, a explicat Nicolae Horumbă.
Suma de care ar fi beneficiat în plus un fermier era undeva la 80 de euro/ha în 2015.
Zona montană este acoperită de un număr total de 658 localități, totalizând o suprafață agricolă de 2.089.399 ha.
Pentru zonele care se confruntă cu constrângeri naturale semnificative, ca urmare a aplicării exerciţiului de ajustare (fine tuning) au fost eliminate o serie de unităţi administrative teritoriale în care pericolele au fost înlăturate cu ajutorul unor investiții (irigaţii) sau prin activitate economică (vii şi livezi sau unde productivitatea normală a terenurilor prin sistemele agricole compensează pierderile de venit sau costurile suplimentare). Astfel, un număr de 769 localități au fost incluse în această categorie, suprafața agricolă fiind de 4.505.042 ha.
Suprafaţa agricolă exclusă din zonele eligibile în urma procesului de ajustare este de 260.088 ha, din care 142.644 ha situate în 12 localități aflate în zone unde constrângerile naturale au fost depăşite prin irigaţii.
În județul Alba 48.603 ha situate în 12 localități aflate în zone în care peste 20% din suprafaţa agricolă este acoperită de vii sau livezi. Și alte 68.840 ha situate în 8 localități aflate în zone unde producțiile medii (grâu și porumb) depășesc media la nivel european.
Presupunem că doar 50% din suprafaţa este arabil în județul Alba şi aplicăm o subvenţie de zona defavorizată de 80 Euro/ha/an. 48.603 ha: 2 X 80 Euro/ha/an X 5 ani = 9.720.600 Euro de care nu au beneficiat fermierii din județ.
Arealul ocupat de cele 24 localități aflate în zonele care se confruntă cu constrângeri specifice (Delta Dunării) este de circa 5.900 km2, reprezentând 2,47% din suprafața totală a României și în care suprafața agricolă este de 180.950 ha.
Autor: Radu Ciobotea