Instabilitatea fiscală îi sperie cel mai rău pe oamenii de afaceri din România. Scăderea investițiilor se află pe locul doi

 

Instabilitatea fiscală reprezintă cea mai mare provocare din acest an, ceea ce va influenţa semnificativ apetitul investitorilor, atât români, cât mai ales străini, pentru deschiderea unor noi afaceri, afirmă oamenii de afaceri chestionaţi în cadrul unui barometru realizat de KeysFin.

„Cele peste 800 de modificări realizate anul trecut în legislaţia fiscală, culminând cu controversata ordonanţă privind lăcomia, emisă în decembrie, au influenţat în mod semnificativ percepţia investitorilor privind evoluţia economică a României în 2019. Potrivit barometrului semestrial privind perspectivele economiei, 82% dintre oamenii de afaceri chestionaţi de KeysFin au trecut incertitudinea legată de fiscalitate pe primul loc în topul provocărilor din 2019”, precizează un comunicat de presă transmis vineri de KeysFin.

Faţă de barometrul de opinie din 2018, experţii de la KeysFin au remarcat creşterea gradului de incertitudine privind perspectivele fiscale cu peste 6%, semn că problemele s-au accentuat în acest segment.

Anul trecut, pe locul secund la capitolul riscuri pentru economie, oamenii de afaceri situau inflaţia. Anul acesta, scăderea investiţiilor reprezintă principala preocupare, dincolo de fiscalitate.

Mai exact, 64% dintre cei chestionaţi se aşteaptă la o scădere a investiţiilor în economie, pe fondul înrăutăţirii perspectivelor macroeconomice.

57% dintre investitori au indicat scumpirea creditării drept una dintre principalele provocări din 2019.

„Ordonanţa lăcomiei va determina instituţiile financiare să îşi reconsidere businessurile din România, iar consecinţele s-ar putea vedea într-o scumpire a creditării şi o reducere a liniilor de finanţare pentru businessul românesc. Aceste măsuri vor influenţa semnificativ percepţia investitorilor străini, iar o retrogradare a României de către agenţiile de rating nu este exclusă”, se arată în analiza citată.

Deprecierea leului (estimată de 43% dintre respondenţi), blocajul financiar (36%), creşterea preţurilor la utilităţi (27%), şi criza de pe piaţa forţei de muncă (23%) au mai fost menţionate pe lista principalelor riscuri pentru economie, de către respondenţi la barometru.

Articolul precedentDetectivul de date și croitorul digital, printre meseriile noi de peste 10 ani
Articolul următorUn alt șef de la Huawei a fost arestat