Confirmarea că economia Chinei încetinește pe fondul unui război comercial cu Statele Unite este un semn de îngrijorare pentru creșterea economiei globale.
Datele publicate recent au afirmat ceea ce se aștepta de ceva timp: campania continuă de reducere a creditului frânează cea de-a doua economie a lumii lume. Dat fiind faptul că China generează o treime din creșterea globală, acest lucru se adaugă în lista argumentelor că cea mai lungă perioadă de expansiune economică a lumii și-a cam atins limitele.
Fondul Monetar Internațional, care a avertizat în repetate rânduri că războiul comercial dintre SUA și China va avea reverberații la nivel global, este foarte probabil să continue cu avertismentele și în viitoarele sale prognoze. Economia chinei a înregistrat o creștere de 6,7% în al doilea trimestru, ritmul cel mai lent din 2016, în timp ce cifrele cheie privind creșterea investițiilor și producția industrială au încetinit în iunie. Vânzările cu amănuntul au rămas, însă, la nivelurile precedente.
În timp ce datele statistice indică o încetinire modestă în China, războiul comercial condus de SUA este la început. Președintele american Donald Trump a implementat, în această lună, tarife de 34 de miliarde de dolari pentru importurile provenite din China, care deja a început cu măsurile de retorsiune. Trump este așteptat să livreze noi taxe vamale pentru alte mărfuri în valoare de 16 miliarde de dolari și a amenințat că va extinde lista produselor până 200 de miliarde de dolari. China a amenințat că va răzbuna din nou.
Acestea înseamnă, de fapt, vânt potrivnic atât pentru economia Chinei, cât și pentru cea globală.
„Dacă SUA și China nu vor relua negocierile în următoarele două luni, conflictul se va intensifica în continuare, cu implicații economice importante atât pentru țările respective cât și pentru economia globală”, a spus Louis Kuijs, de la Oxford Economics din Hong Kong, într-o notă, conform Bloomberg.
Tensiunile globale s-au văzut foarte clar la summitul recent dintre liderii Uniunii Europene și China din Beijing. Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a avertizat că războaiele comerciale pot duce la „conflicte fierbinți” în timp ce gazda summit-ului, premierul chinez Li Keqiang, a declarat că nimeni nu va câștiga din astfel de confruntări.
Este efectul de contagiune de care majoritatea economiștilor sunt îngrijorați, având în vedere rolul central al Chinei în întreg lanțul de aprovizionare regional și global care alimentează economia Americii cu bunuri și servicii.
Cu ocazia acestui summit, Uniunea Europeană și China au semnat, la Beijing, o declarație comună în care sunt vizate, printre altele, aspecte precum războiul comercial, conflictele din Siria și Afganistan, schimbările climatice și energiile regenerabile.
Comments are closed.