La mai puțin de o săptămână de când a fost pus în funcție, Dan Vîlceanu a îndatorat România cu încă 100 de milioane de lei. Ministrul Finanțelor a împrumutat, la începutul acestei săptămâni, 137,7 milioane de lei de la bănci comerciale, potrivit BNR. Ministrul susține astăzi și prima sa conferință de presă de la învestirea în funcție. 

Noul ministru de finanțe Dan Vîlceanu a împrumutat 700 de milioane de lei în numai 5 zile.

În prima zi de mandat a lui Dan Vîlceanu la Finanțe, ministrul a mai îndatorat țara cu o sumă record: încă 574,5 milioane de lei, transmimte Realitatea PLUS. Pe 19 august, Ministerul Finanţelor a împrumutat, joi, 574,5 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 58 de luni, la un randament mediu de 3,24% pe an. Valoarea nominală a emisiunii a fost de 400 de milioane de lei, iar băncile au subscris 810 milioane de lei. O zi mai târziu a avut loc și o licitaţie suplimentară prin care statul a dorit să atragă încă 60 de milioane de lei 

CE ÎMPRUMUTURI A FĂCUT STATUL ÎN ULTIMA PERIOADĂ

574,5 milioane de lei – obligațiuni de stat
3,7 miliarde de lei – împrumuturi la bănci
360 de milioane de lei – oferte necompetitive
împrumuturi iulie – 5,265 miliarde de lei
împrumuturi august – 4,06 miliarde de lei
sursa: Ministerul Finanțelor 

Ministerul Finanţelor  planificat, în luna august 2021, împrumuturi de la băncile comerciale de 3,7 miliarde de lei, din care 1,3 miliarde de lei prin două emisiuni de certificate de trezorerie cu discont şi 2,4 miliarde de lei prin şapte emisiuni de obligaţiuni de stat.

La acestea se poate adăuga suma de 360 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Suma totală, de 4,06 miliarde lei, este cu 1,205 miliarde de lei sub cea programată în iulie 2021 (5,265 miliarde lei) şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Emisiunile vor fi de 400 de milioane de lei (patru emisiuni), 300 milioane de lei (două emisiuni) şi 200 milioane lei (o emisiune).

Sursa: Realitatea de Bucuresti

Articolul precedentMicii agricultori sunt disperați, prețurile s-au prăbușit din cauza supraproducția de legume
Articolul următorPandemia a schimbat modul în care facem cumpărături. Ce spun specialiștii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau