România ocupă locul 7 în clasamentul producătorilor de dovleac şi tărtăcuţă din UE, conform unui studiu dat publicității de Halloween.
În 2017, aproximativ 24.000 de hectare din Uniunea Europeană au fost cultivate cu dovleac şi tărtăcuţă – produse populare în această perioadă a anului, când sunt folosite pentru a face lanterne fantomatice sau pentru gătit, arată datele publicate miercuri de Eurostat.
Cei mai mari producători de dovleac şi tărtăcuţă din Uniunea Europeană au fost anul trecut Spania (115.000 tone), Franţa (96.000 tone), Germania (92.000 tone), Portugalia şi Polonia (ambele cu 75.000 tone), Bulgaria (20.340 tone) şi România (20.170 tone).
De altfel, România face progrese în agricultură, astfel că anul acesta şi-a consacrat în acest an poziţia de lider european la culturile de floarea soarelui şi porumb, ocupând primul loc în Uniunea Europeană şi în ceea ce priveşte atragerea fondurilor europene din agricultură şi dezvoltare rurală, după cum a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, la deschiderea târgului Indagra 2018.
„Locul 1 în Uniunea Europeană privind atragerea fondurilor europene, cu absorbţie de 99,61% din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) şi de 43% din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), unde faţă de un program anual de 1,2 miliarde euro am absorbit 1,215 miliarde euro, şi prima poziţie la floarea soarelui şi porumb ne dă dimensiunea posibilităţilor pe care le avem, alimentând încrederea pentru viitor”, a spus ministrul Agriculturii, citat de Agerpres.
Daea a menţionat principalele programe derulate de minister începând cu sistemul de irigaţii şi cel antigrindină, lăudând încă o dată eforturile făcute de fermieri pentru creşterea producţiilor agricole.
„În ani climatici diferiţi, fermierii români au găsit calea succesului, folosind câştigul cercetării, al inovării, al dotării şi al interpretării corecte a tehnologiilor, adaptate la condiţiile concrete în care-şi desfăşoară activitatea. Deşi a fost un an capricios, care, prin desfăşurarea lui, a pus o serie întreagă de oprelişti în desfăşurarea lucrărilor în câmp, totuşi rezultatele obţinute onorează efortul fermierilor, satisfăcându-le în mare parte dorinţa de câştig şi progres. Prin însumarea rezultatelor obţinute de fermieri, România şi-a consacrat în acest an poziţia de lider european la culturile de floarea soarelui şi porumb, onorând astfel efortul continu de obţinere a randamentelor ridicate în 2017 şi 2018”, a mai spus Daea.
Comments are closed.