Ministerul Finanţelor, condus de Marcel Boloș, a renunţat la măsura de a impozita cu 10% câştigurile din titluri de stat, ceea ce ar fi fost o premieră şi ar fi adus până la urmă la un apetit mai scăzut din partea investitorilor pentru aceste instrumente, informează Mediafax.
Astfel, potrivit informaţiilor Ziarului Financiar, ministerul a renunţat la această măsură despre care spunea în urmă cu câteva zile, în cadrul unei emisiuni televizate, că se află în analiză. Impozitarea ar fi venit în susţinerea acoperirii deficitului bugetar, marcat de încasări mici din taxe şi o plajă largă de cheltuieli.
Zilele trecute, Laviniu Beze, preşedinte Asociaţiei Investitorilor Pieţei de Capital din România, spunea pentru ZF că, dacă o astfel de măsură va fi aplicată, va duce la creşterea costurilor de împrumut în valută ale statului. Pe de altă parte, pentru micii investitori, impozitarea titlurilor de stat ar fi fost nefavorabilă, având în vedere că aceştia au subscris în cadrul emisiunii Fidelis la Bursă în mare parte datorită faptului că respectivele instrumente sunt neimpozabile.
Investitorii preferă titlurile de stat
Din vara lui 2020 încoace, MFP a atras peste 20 de miliarde de lei de la investitorii persoane fizice prin intermediul emisiunilor Fidelis, titluri de stat listate la Bursa de Valori Bucureşti, în unele cazuri la dobânzi mai mari decât ce oferă băncile.
În cea mai recentă emisiune Fidelis, cea cu numărul 12, ministerul a atras 2,4 miliarde de lei de la investitori: 758,2 milioane de lei, respectiv 329,1 milioane de euro. Obligaţiunile sunt tranzacţionabile la BVB începând cu data de 3 august.