Minerii au protestat joi la Casa de Pensii. Un grup de 20 de actuali și foști salariați ai Complexului Energetic Oltenia a mers în audiență la conducerea instituției. Ei au cerut lămuriri despre reducerea vârstei de pensionare de 13 ani și cum pot beneficia de această prevedere dintr-o lege adoptată în 2021, potrivit Realitatea PLUS.
A fost protest joi dimineață la Casa de Pensii Gorj. Foștii mineri și angajați la CEO sunt nemulțumiți pentru că nu pot să iasă la pensie, și asta pentru că nu se ține cont de această lege. Mai multe dosare de pensie au fost respinse în ultima perioadă. În acest caz există chiar și o decizie favorabilă a instanței, potrivit Realitatea PLUS.
Un grup de 20 de actuali și foști salariați ai Complexului Energetic Oltenia a mers în audiență la conducerea instituției pentru a solicita lămuriri în legătură cu aplicarea Legii 197 din 2021. Legea acordă condiții speciale de muncă în sectorul minier și energetic și ar trebui să reducă vârsta de pensionare cu 13 ani. Însă actul normativ nu este însă luat în considerare de casele de pensii, în pofida unei decizii favorabile a instanței supreme. Casa de Pensii Gorj le-a transmis oamenilor că e nevoie de norme de aplicare pentru Legea 197 și de aceea nu poate fi încă luată în considerare, potrivit gds.ro.
Aproximativ 900 de angajați ai Complexului Energetic îndeplinesc, la acest moment, condițiile de pensionare și s-ar putea pensiona imediat.
Romeo Chiriac, directorul executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Gorj, a declarat că în urma discuțiilor pe care le-a purtat, anul acesta, cu șefii CEO a rezultat acest număr de angajați, de peste 900, îndeplinesc condițiile de pensionare, în baza Legii 197. Prin urmare, s-ar putea pensiona imediat, dacă nu vor fi probleme la casele de pensii, așa cum se plâng foștii mineri.
În total, în 2023, 2.000 de salariați ar putea să fie pensionați, treptat, prin raportare la Legea 197 din 2021, care a introdus condiții speciale de muncă în sectorul de producție de la Complexul Energetic Oltenia și de la alte companii, relatează gorjonline.ro.
„Legea 197 nu se referă la nimic, nu se referă la grupe, la condiții deosebite sau condiții normale, se spune cine a lucrat în condițiile de… să beneficieze de articolul 100, care nu spune de asimilate… Un răspuns concret nu se va ști decât pe metodologia ce va veni de la București”, spun oamenii cu dosarele în brațe.
Mai mult decât atât, un fost miner, Daniel Dănilă, a primit respingere la solicitarea depusă pentru recalcularea pensiei în baza Legii 197.