Fondul Monetar Internațional și-a revizuit, pozitiv, previziunile privind declinul economiei globale, ca urmare a crizei COVID. Pe de altă parte, revenirea la nivelul anterior crizei s-ar putea dovedi ”un urcuş dificil”, a afirmat directorul general al instituţiei financiare, Kristalina Georgieva, transmite CNBC, citat de news.ro.
În iunie, FMI a prognozat o contracţie de 4,9% în PIB-ul global în acest an, dar evoluțiile din trimestrele doi și trei s-au dovedit a fi mai bune decât aşteptările. Din acest motiv, este de așteptat ”o mică revizuire în sens pozitiv” a noilor estimări, ce urmează a fi prezentate săptămâna viitoare.
Directorul general al FMI a subliniat faptul că evoluția pozitivă este efectul ”măsurilor politice extraordinare” luate de multe guverne, în frunte cu cele din țările dezvoltate.
”Guvernele au acordat sprijin fiscal de aproximativ 12.000 de miliarde de dolari gospodăriilor şi firmelor. Şi măsurile de politică monetară fără precedent au menţinut fluxul de creditare, ajutând milioane de firme să rămână în afaceri ”, a afirmat Kristalina Georgieva.
Reversul este că datoria publică globală va atinge un nivel record de 100% din PIB.
”Multe ţări au devenit mai vulnerabile. Nivelul datoriilor lor a crescut din cauza răspunsului fiscal la criză şi a pierderilor mari de producţie şi venituri”, a spus ea.
FMI nu se așteaptă ca economia globală să revină la nivelurile sale de dinainte de criză ”pe termen mediu”. Va fi „o ascensiune lungă – o urcare dificilă, care va fi lungă, neuniformă şi nesigură. Şi predispusă la regrese”, a prevenit oficialul FMI.