Florin Cîțu, a anunțat, miercuri, într-o conferință de presă că până la sfârșitul acestui an se va mai face o rectificare bugetară. Legat de creșterea pensiilor, a alocațiilor, a salariilor bugetare și ale profesorilor, ministrul Finanțelor mai spus că acestea vor fi stabilite de viitorul buget, care va fi realizat de Guvernul ales după alegerile parlamentare. În plus, Florin Cîțu a precizat că salariile profesorilor nu vor crește de la începutul anului 2021, potrivit actualei legislații.
„Mă uit la execuţia bugetară şi aşa cum sunt lucrurile acum va mai fi nevoie de o rectificare bugetară până la finalul anului”, a spus ministrul. „Bugetul va fi aprobat de Guvernul următor, în baza actualei legislaţii”, a mai spus Cîţu, ca răspuns la întrebările legate de evoluţiile pensiilor, salariilor bugetare şi alocaţiilor pentru copii.
„Vom prezenta bugetul pe anul următor la momentul oportun. Va fi prezentat de guvernul care va veni după alegerile din decembrie”, a menționat ministrul Finanțelor.
Guvernul a efectuat o rectificare bugetară la jumătatea lunii august. Pe 22 septembrie, Parlamentul a respins în final proiectul și a inclus majorarea punctului de pensie cu 40% și dublarea alocațiilor pentru copii din acest an și nu în tranșe în doi ani așa cum planificase Executivul.
„Am performat mult mai bine decât se așteptau agențiile de rating și Comisia Europeană. Și o vom face în continuare. Am arătat că am făcut față unui șoc negativ. În condițiile unui deficit mare. Suntem pregătiți pentru un șoc mare (în a doua parte a anului). Nu văd un scenariu în care să ne întoarcem la situația din martie. (…) În fiecare lună ne-am împrumutat mai ieftin decât s-au împrumutat socialiștii în creștere economică. Voi comunica săptămânal situația acestor împrumuturi”, a mai declarat Florin Cîțu.
Ministrul a mai anunțat și că facilitățile la plata taxelor nu va fi păstrată și după 25 octombrie. În iunie, Guvernul a adoptat OUG privind amânarea taxelor din cauza epidemiei de COVID-19.
Florin Cîțu a mai spus că în condiţiile în care Guvernul îşi doreşte o consolidare fiscală, se aşteaptă ca agenţiaS&P să menţină actualul rating al ţării cu o perspectivă stabilă în decembrie. „Mă aştept să treacă la perspectivă stabilă. O să vadă că ne dorim consolidare fiscală”, a spus ministrul, menţionând că obiectivul său este ca ţara să treacă la o perspectivă stabilă pentru economie.
În decembrie 2019 agenţia de rating Standard & Poor’s a revizuit perspectiva ratingului României la negativă, menţinând actualele ratinguri – BBB-/A-3. Următoarea reviziure este programată pentru luna decembrie a acestui an.